Hyppää sisältöön

Ihamuotila: Marimekko ei ole tehnyt mitään väärää

Marimekon toimitusjohtaja Mika Ihamuotila uskoo ja toivoo, että kuluttajat antaisivat Marimekolle armoa. Hänen mukaansa Marimekko on toiminut vilpittömästi ja rehellisesti kopiointikohujen paineessa. Marimekko kertoi tänään lopettavansa yhteistyön Metsänväki-kuosin kopioineen suunnittelijan Kristina Isolan kanssa.

Marimekon toimitusjohtaja Mika Ihamuotila.

Marimekon toimitusjohtajan Mika Ihamuotilan mukaan Marimekko ei ole tehnyt mitään väärää kopiointikohujen aikana. Marimekko kertoi tänään, että yhtiö lopettaa yhteistyön keväällä kopiointokohun keskelle joutuneen suunnittelijan Kristina Isolan kanssa.

Isola myönsi toukokuussa kopioineensa työssään ukrainalaisen taiteilijan Maria Primatšenkon työtä.

- Kristina Isolan Metsänväki-työ paljastui plagiaatiksi eli kopioksi. Emme voi kerta kaikkiaan hyväksyä sellaista toimintaa. Marimekolla ja minulla on täydellinen nollatoleranssi tällaista toimintaa kohtaan, sanoo Ihamuotila Yle Uutisille.

Primatšenko maalasi teoksensa Rotta matkalla vuonna 1963. Isolan suunnittelema kuosi Metsänväki on puolestaan vuodelta 2007.

Isolan kopiointi paljastui toukokuussa, mutta yhteistyön lopettamisesta kerrottiin vasta nyt. Ihamuotila selittää tätä sillä, että tieto plagioinnista oli niin suuri yllätys.

- Kun tämä selvisi, me olimme aikamoisessa shokissa. Emme voineet uskoa, että tämä on totta. Mutta monikymmenvuotisen yhteistyön päättäminen ei käy ihan noin vain. Nyt vaan joku osasi kysyä sitä, mutta kyllä se päätös tehtiin tässä jonkun aikaa sitten.

"Marimekko on toiminut vilpittömästi"

Marimekko on kevään jälkeen toistuvasti joutunut kopiointisyytteiden kohteeksi.Kesällä muun muassa kiisteltiin suunnittelija Teresa Moorhousen suunnittelemasta Isoisän puutarha -kuosista. Se muistuttaa englantilaisen Pat Hutchinsin Rosie's Walk -lastenkirjan kuvistusta.

Marimekko tiedotti myös tänään viime viikolla kohua herättäneestä Maija Louekarin Hetkiä-kuosista. Viime viikolla kävi ilmi, että työn inspiraationa on käytetty valokuvaaja Markus Lepon vuonna 1966 ottamaa kuvaa Helsingistä.

Maija Louekari voi kuitenkin jatkaa yhtiössä. Toimitusjohtajan mielestä hänen työnsä on valokuvaan verrattunakin omintakeinen, ja suunnittelijan ainoana virheenä on ollut jättää kertomatta valokuvasta ajoissa.

Ihamuotilan mukaan Marimekkoa on kohdeltu kohtuuttomasti mediassa.

- Uskon siihen, että asiakkaat ymmärtävät, että koko tämän prosessi aikana Marimekko ei ole tehnyt mitään väärää. Marimekko on ollut koko ajan tässä rehti ja reilu, sanoo Ihamuotila.

- Uskon ja toivon, että kuluttajat antaisivat meille armoa. Marimekko on toiminut vilpittömästi alusta saakka.

Sosiaalinen media paljastaa kopioinnit

Ihamuotilan mukaan Marimekko tarkistaa entistä tiukemmin, ettei tulevissa suunnitelmissa ole ongelmia.

- Olemme kiristäneet linjaamme. Käymme aiempaa tarkemmin läpi suunnittelijoiden kanssa, mikä on kunkin työn inspiraation lähde, sanoo Ihamuotilla.

Ihamuotila näkee kohuissa myös hyvää.

- Vaikka Marimekkoa on kohdeltu tiedotusvälineissä väärin, viimeaikainen keskustelu on hyödyksi pitkällä aikavälillä. Kristina Isolan tapaus ei olisi tullut julki ilman tiedotusvälineitä ja sosiaalista mediaa, sanoo Ihamuotila.