Kotimaiset perunajauhot uhattuna - uudet ympäristösäädökset voivat lopettaa koko teollisuuden

Perunajauhoa Lapualla ja Kokemäellä tuottavan Finnamylin mukaan ympäristöministeriön ehdotus uudeksi nitraattiasetukseksi uhkaa perunajauhojen valmistusta Suomessa. Teollisuus toivoo valtiovallan ymmärtävän, että asetus voi pahimmillaan lopettaa perunatärkkelysteollisuuden toiminnan.

Kuva: Finnamyl

Perunajauhoa valmistava Finnamyl Oy on hyvin huolissaan ympäristöministeriön valmistelemasta luonnoksesta nitraattiasetukseksi. Finnamylin mukaan asetus vaarantaa suomalaisen perunajauhoteollisuuden.

Pelkistetysti kyse on siitä, että perunajauhon valmistuksessa syntyvää nestettä on tähän saakka voitu levittää viljelijöiden pelloille lannoitteeksi, maksimissaan 4 millimetriä, kahden ja puolen kuukauden aikana syksyllä. Jos ministeriön ehdotus menisi läpi, pelloille voisi syksyllä levittää enää 1,6 millimetriä nestettä syksyllä.

– Tämä vaatisi meiltä massiivista investointia uusiin altaisiin, joihin täytyisi mahtua 50 000 kuutiota nestettä. Keväällä nestettä voisi sitten levittää viikon ajan pellolle. Käytännössä tämä viikon pituinen aika on erittäin tiukka. Lisäksi emme tiedä, olisivatko viljelijät enää jatkossa valmiita ottamaan nestettä pelloilleen. Syksyllä ainakin tämä1,6 millimetriä on hyvin pieni määrä eikä sen levittäminen ole kannattavaa, Finnamylin toimitusjohtaja Ossi Paakki sanoo.

Tämä on todella huolestuttavaa. Ympäristöministeriö ei ole kuunnellut teollisuuden kantoja.

Finnamylin toimitusjohtaja Ossi Paakki

Teollisuus toivoo valtiovallalta ymmärrystä

Finnamylin mukaan asetuksen läpimeno tarkoittaisi sitä, että perunajauhon valmistus Suomessa voi loppua kokonaan. Asetus on tarkoitus saada voimaan vuonna 2015. Ympäristöministeriö on perustellut asetusluonnosta ympäristösyillä.

– Tämä on todella huolestuttavaa. Ympäristöministeriö ei ole kuunnellut teollisuuden kantoja. Investointi altaisiin maksaisi 9 miljoonaa euroa, ja meidän liikevaihtomme on 12 miljoonaa. Mistä saisimme rahoituksen investointiin? Käytännössä vaihtoehto voi olla tehtaiden lopettaminen, toimitusjohtaja Paakki sanoo huolestuneena.

Finnamyl tuottaa tärkkelysperunasta elintarvikkeeksi perunajauhoja ja raaka-ainetta paperiteollisuudelle. Yhtiö työllistää yhteensä 18 ihmistä ja lisäksi 200 sopimusviljelijää. Yhtiöllä on tehtaat Kokemäellä Satakunnassa ja Lapualla Pohjanmaalla. Suomessa toimii lisäksi yksi pienempi perunajauhotehdas.

Finnamyl on pyrkinyt laajentamaan toimintaansa. Uudeksi markkina-alueeksi on suunniteltu Venäjää.