Suomen pienin osuuskauppa sinnittelee talven edessä

Kotkan Haapasaarella maan pienintä itsenäistä osuuskauppaa luotsaa 25-vuotias Lilli Yrjölä. Talvella hän auraa tiet, luo lumet ja kantaa vedet.

Kotimaa
Haapasaari, Kotka
YLE / Raine Martikainen

Lilli Yrjölä alkoi pyörittää Suomen pienintä itsenäistä osuuskauppaa Kotkan Haapasaarella vappuna. Sen jälkeen Yrjölän kesä on kulunut vauhdilla.

- Ei uskoisi, että takana on viisi kuukautta. Sesonki alkoi heti, kun tulin hommiin ja kiireellä olen yrittänyt opetella ja muistella, miten kaikki hoidettiin. Onneksi tuli todella kaunis kesä ja täällä oli paljon ihmisiä, Yrjölä iloitsee.

Haapasaaren vakituiset asukkaat ja kesäasukkaat ottivat 25-vuotiaan kauppiaan iloisina vastaan. Syksyn saapuessa saaren väkiluku kuitenkin harvenee. Edessä oleva talvi tuo lisää haasteita mukanaan.

- Kuviot muuttuvat paljon. Tänne tulee vain kesävesi, joten kun vedet menevät poikki, jatkamme kantovesitouhulla. Meidän saartamme ajatellen on myös todella suuri harmi, että varuskunta poistuu täältä. Varusmiehet ovat täällä paljon talviaikana auttaneet, muun muassa luoneet lunta ja auranneet teitä. Ne siirtyvät sitten minun vastuulleni. On se vähän toista mönkijän kanssa vetää auraa perässä kuin mantereella, jossa kunta aurailee teitä, Yrjölä toteaa.

Haapasaaressa on noin 17 asukasta. Yrjölän mukaan heistä noin 5-10 asuu saarella ympäri vuoden.

- Kaupan toiminta hiljenee ja ihmismäärä vähenee koko ajan. Hiljaista on, mutta katsotaan päivä kerrallaan. Tämä ensimmäinen talvi on harjoittelua. Ensi keväällä olemme paljon fiksumpia siitä, mikä täällä toimii.