1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Berlusconi sai epävarmuuden valloilleen Italiassa

Italialaisten tiedotusvälineiden mukaan Berlusconi-vaikutus koettelee jälleen yhteiskuntaa ja markkinat ovat hälytystilassa. Pääministeri Lettan mielestä Berlusconi on sortunut hulluun ja vastuuttomaan tekoon hallituksen hajotusaikeillaan.

Silvio Berlusconi Italian senaatissa heinäkuussa 2013. Kuva: Giuseppe Lami / EPA

Italiassa hallituskriisi riepottelee niin pörssikursseja kuin pitkien valtionlainojen korkojakin.

Maltillisen vasemmistolaisen Enrico Lettan viisi kuukautta vanha koalitiohallitus uhkaa hajota entisen pääministerin Silvio Berlusconin ilmoitukseen, jonka mukaan tämän PDL-puolueen ministerit lähtevät hallituksesta.

Ilmoitus liittyy tulossa olevaan senaatin äänestykseen siitä, saako Berlusconi pitää paikkansa senaattorina veropetostuomion jälkeen. Berlusconi haluaa ministerien osoittavan hänelle solidaarisuuttaan ja kaatavan heiveröisen hallituksen. Berlusconi tapaa puolueensa johtohenkilöitä illalla.

Iltapäivän kaupankäynnissä pörssikurssit olivat yli 1,5 prosentin alamäessä, ja Italian kymmenvuotisen lainan korko kipusi yli 4,5 prosentiin. Korkoero verrattuna Saksaan on suurin kolmeen kuukauteen. Kun Italian talouskriisi oli pahimmillaan, korko ylitti seitsemän prosenttia. Helmikuun vaalien jälkeen se on pysytellyt alle viidessä prosentissa.

Italialaisten tiedotusvälineiden mukaan Berlusconi-vaikutus koettelee jälleen yhteiskuntaa ja markkinat ovat hälytystilassa. Pääministeri Lettan mielestä Berlusconi on sortunut hulluun ja vastuuttomaan tekoon.

Letta toivoo, että Vapauspuolue (PDL) vastustaa 77-vuotiaan johtajansa tahtoa ja jää hallitukseen nostamaan Italiaa kuiville vuosien talousahdingosta sekä äänestää keskiviikkona parlamentissa hallituksen luottamuksen puolesta.