Influenssarokotukset aloitetaan lokakuun lopulla

Vielä ei pystytä ennustamaan, minkälaiset influenssaviruskannat lähtevät kiertämään Suomea tänä talvena. Syksyn rokotteessa varaudutaan viime vuoden tapaan myös sikainfluenssaan. Influenssarokotukset alkavat lokakuun loppussa - marraskuun alussa.

terveys
Sairaanhoitaja antaa influenssapiikkiä.
Kalle Niskala / Yle
Kausi-influenssarokotuksia on otettu viime vuosia vähemmän.
Kuuntele Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tukimusprofessorin Ilkka Julkusen haastattelu.

Kausi-influenssasta ei vielä tällä hetkellä ole havaintoja, kertoo tutkimusprofessori Ilkka Julkunen Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta.

- Ensimmmäiset tautitapaukset tulevat yleensä lokakuun loppupuolella ja marraskuun aikana. Epidemia alkaa yleensä aikaisintaan joulukuussa, tavallisimmin tammikuussa.

Tänäkin vuonna rokotteessa varaudutaan kolmen virustyypin tuloon. Mikä tyypeistä on voimakkain, sitä ei tiedetä. Viime vuoden epidemia oli sikainfluenssaviruksen eli H1N1:n aiheuttama. Sikainfluenssaan varaudutaan myös tämän syksyn rokotteessa.

- Rokotteesa on aina nämä kolme osaa eli viruskomponentit H1N1 ( ns. sikainfluenssa), H3N2 (ns. kausi-influenssa) ja influenssa B-virus. Mikä tahansa näistä voi olla se niin sanottu valtavirus, joka aiheuttaa mahdollisen epidemian, Ilkka Julkunen sanoo.

Aikaisemmista rokotteista hyötyä

Taudin ärhäkkyyden ja laajuden ennustaminen on Julkusen mukaan erittäin vaikeaa.

- Kuinka ärhäkkänä tauti esiintyy, riippuu siitä, kuinka pahana se iskee yksilötasolla ja mitä laajemmalle väestössä tauti leviää, sitä enemmän vakaviakin tapauksia joukossa on.

- Virustyypit muuttuvat. Viime epidemiakaudella meillä oli taas tätä sikainfluenssatyyppistä virusta, sitä edellisenä H3N2-tyyppistä virusta. Monet tekijät, muun muassa edellisen vuoden valtavirus, vaikuttavat, mitkä virukset väestössä tällä kertaa kiertävät.

Ilkka Julkunen muistuttaa, että vain pieni osa sairastuneista saa kausi-influenssan vakavan tautimuodon.

- Jos on aikaisempina vuosina ottanut influenssarokotteen, on siitä jonkin verran hyövyä. Mutta kuinka pitkä immunisuoja on, siitä ei ole tarkkaa näyttöä. Virus muuttuu, jolloin immunisuoja aikaisemmilta vuosilta ei ole niin hyvä. Immuunisuoja heikkenee ajan kuluessa. .

- Riskiryhmien kannattaa ottaa rokote joka vuosi, sillä heidän riskinsä saada influenssan vakavampia versioita on suurempi.

Riskiryhmiin kuuluvat pienet lapset, henkilöt, joilla on kroonisia perussairauksia ja yli 65-vuotiaat.