1. yle.fi
  2. Uutiset

Laki muuttuu: kauppojen ei ole enää pakko panna syömäkelpoista ruokaa roskiin

Ylimääräruuan jakaminen ruoka-apuun on helpottumassa. Eviran uudet ohjeet mahdollistavat muun muassa sen, että kaupat ja suurkeittiöt voivat toimittaa myyntiajan päähän tulleita ruokia pakastettuina ruoka-apuun.

Kotimaan uutiset
Ihmisiä jonottamassa ruokaa. Leipäpusseja etualalla.
Epäselvät vastuukysymykset ovat haitanneet ylijäämäruokien luovuttamista hyväntekeväisyyteen.Yle

Käyttökelpoinen, kerran esillä ollut ruoka on kipattu suurkeittiöissä monin paikoin ruokajätteisiin. Käyttökelpoisen ruuan luovuttamista hyväntekeväisyyteen ovat hidastaneet etenkin epäselvät vastuukysymykset. Eviran viimeisin ruoka-apuohje siirtää vastuuta vastaanottajatahoille, ja uuden ohjeen mukaan hävittäminen voi tarkoittaa myös muuta kuin ruuan poisheittämistä.

Onhan se aika hirveetä aatella, että miten paljon sitä voi joskus mennä hukkaan.

Jaana Syvävirta

- Ministeriö on antanut kantansa, että se hävittäminen voi tarkoittaa myös sitä, että ruoka lahjoitetaan ruoka-avuksi tai annetaan henkilökunnalle. Tähän on tulossa myös lainsäädännön muutos, että se hävitysvaatimus poistuu. Se säädös jää siihen muotoon, että kerran tarjolla ollutta ruokaa ei saa tarjoilla uudelleen, kertoo ylitarkastaja Pirjo Korpela elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että ruoka-avulle sallitaan erilaiset toimintatavat kuin kaupalliselle puolelle.

Toukokuussa julkaistussa ohjeistuksessa on toinenkin merkittävä uudistus: sen mukaan viimeisen käyttöpäivän yhdellä päivällä ylittäneestä ruoasta saa tehdä ruoka-avussa lämmintä ruokaa.

Eviran mukaan kauppaketjut ovat luovuttaneet ruokaa hyväntekeväisyyteen heikosti. Ruoka-apuohjeen myötä kaupat voivat tarjota käyttöajan päähän tulleita elintarvikkeita pakastettuina ruoka-apuun. Muun muassa pohjoissavolainen osuuskauppa PeeÄssä selvittää mahdollisuuksia laajentaa viimeiseen käyttöajankohtaan tulleiden elintarvikkeiden luovuttamista pakastettuina ruoka-apuun.

Iisalmessa selvitetään ylimääräruuan luovuttamista ruoka-apuun

Iisalmen kaupunki harkitsee ylimääräruuan luovuttamista hyväntekeväisyyteen. Kaupungin kouluissa jää päivittäin yli ruokaa, joka voitaisiin nykyohjeiden valossa tarjota ilmaiseksi ruoka-apuun. Pelkästään LUMA-keskus Majakalla ylijäävää ruokaa riittäisi jaettavaksi noin kymmenelle henkilölle päivittäin.

Kaupungin ruokapalvelussa asiaa on harkittu, mutta ei vielä toteutettu.

- Vähäosaisia ruokkivat hyväntekeväisyysjärjestöt kuten seurakunta tai päihdepysäkki voisivat hakea ruokaa täältä omiin astioihin. He voisivat sitten kuljettaa sen näihin pisteisiin, missä he näitä ihmisiä ruokkivat, Iisalmen kaupungin ruokapalvelupäällikkö Pirjo Heikkilä kertoo.

Iisalmen LUMA-keskus Majakassa jätteeksi päätyvän ruuan määrää on pyritty minimoimaan, mutta keittäjää kaikki hukkaan menevä ruoka kirpaisee.

- Joskus tekee ihan pahaa, kun on joku sellainen ruoka, jota me ei voida hyödyntää edelleen, niin onhan se aika hirveetä aatella, että miten paljon sitä voi joskus mennä hukkaan. Mielelläänhän me kaikki ruoka syötettäis täällä, LUMA-keskus Majakan ravitsemusesimies Jaana Syvävirta.

Iisalmen kaupungille on tullut myös kansalaisaloitteita ylijäämäruuan jakamisesta hyväntekeväisyyteen maksua vastaan. Maksua vastaan tähderuokaa ei Iisalmessa aiota jakaa.

Tarkennus: Lisätty selventävä virke "Käytännössä tämä tarkoittaa, että ruoka-avulle sallitaan erilaiset toimintatavat kuin kaupalliselle puolelle".

Lue seuraavaksi