1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turkki lupaa lisätä demokratiaa ja parantaa kurdien asemaa

Hallituksen uudistuspaketti muun muassa sallisi kurdinkielisen opetuksen yksityiskouluissa ja helpottaisi pienpuolueiden pääsyä parlamenttiin.

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan on julkistanut joukon demokraattisia uudistuksia, joita pidetään keskeisinä kurdivähemmistön kanssa käytävän rauhanprosessin onnistumiselle.

Vastedes aiotaan sallia muun muassa kurdinkielinen opetus yksityiskouluissa ja kaupungit saavat käyttää kurdinkielisiä nimiä.

Tarkoitus on myös helpottaa pienpuolueiden, kuten kurdimielisten puolueiden, pääsyä parlamenttiin. Erdoganin mukaan parlamenttivaalien äänikynnystä saatetaan alentaa viiteen prosenttiin tai jopa poistaa se kokonaan. Tähän mennessä puolueen on tarvinnut saada vähintään kymmenen prosenttia äänistä päästäkseen parlamenttiin.

Hallitus lupaa myös kumota säännön, joka kieltää naisia käyttämästä päähuivia julkisissa laitoksissa.

Erdogan on toistuvasti sanonut, etteivät uudistukset liity suoraan pyrkimyksiin lopettaa lähes 30 vuotta jatkunut konflikti autonomiaa haluavien kurdien kanssa. Muutokset vastaavat kuitenkin joihinkin kurdien vaatimuksiin.

Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n kapinalliset julistivat maaliskuussa tulitauon ja lupasivat vetää joukkonsa Turkista Pohjois-Irakin puolelle.

Aiemmin tässä kuussa sissit kuitenkin ilmoittivat keskeyttävänsä vetäytymisen, koska ovat tyytymättömiä hallituksen toimiin rauhanprosessissa. Sissit katsoivat, ettei hallitus ole ryhtynyt toimiin demokratian lisäämiseksi ja kurdikysymyksen ratkaisemiseksi.

Kurdimielinen Rauhan ja demokratian puolue BDP sanoo, etteivät Erdoganin lupaamat uudistukset vastaa puolueen odotuksia.