Ainutlaatuiset kirja-aarteet palaavat kotiin

Hämeenlinnan Lyseon perinnekirjaston evakko alkaa olla vihdoin ohitse. Laatikoissa lähes kymmenen vuotta lojunut lähes 20 000 kirjan kokoelma saa arvoisensa tilat Lyseon lukion alakerrasta. Kokoelman vanhimmat teokset ovat 1600-luvulta - kokoelmissa on muun muassa Suomen vanhin raamattu. Kokoelma on rahallisesti mittaamattoman arvokas, henkisestä pääomasta puhumattakaan.

kulttuuri
Vanhoja kirjoja Hämeenlinnan Lyseon lukion perinnekirjaston hyllyillä
Mikael Juntunen / Yle

Perinnekirjaston arvokirjat vietiin Hauholle evakkoon vajaat kymmenen vuotta sitten, kun todettiin, etteivät silloiset tilat antaneet oikeanlaista suojaa aarteille. Hämeenlinnan kaupunki maksoi tilojen 137 000 euron saneerauksen. Entisten opiskelijoiden yhdistys kustansi yli 50 000 euron vitriinit, jotka valmisti hauholainen Ilosen puutyö.

Uusien tilojen piti valmistua oppilaitoksen 140-vuotisjuhliin 11. lokakuuta, mutta urakka venyy, kertoo Hämeenlinnan lyseon entisten opiskelijoiden puheenjohtaja Kari Viitamäki.

- Tässä oli isompi urakka kuin alun perin suunniteltiin. Jo pelkästään kuljettaminen oli isompi urakka ja siirsimme avajaiset keväälle.

Esteettistä nautintoa kirjojen hypistelystä

Hämeenlinnan perinnekirjastosta on tulossa suomenkielisten kansallisaarteiden suojapaikka. Osa kirjoista on jo paikoillaan. Kirjojen hyllyyn laittaminen on hienovaraista työtä.

- Kirjojen hypisteleminen on paitsi mielenkiintoista myös perin esteettistä valkoisissa hanskoissa, sanoo Liisa Kojamo, jonka työnä on saada kirjat järjestykseen.

- Kävimme Porvoossa Borgå Gymnasiumin kirjastossa (siirryt toiseen palveluun) ottamassa ruotsinkielisiltä mallia. Sehän on perustettu 1700-luvulla - paikka, jossa itse Runeberg toimi kirjastonhoitajana. Kirjaston johtaja sanoi, että kirjasto on valmis, mutta työ ei lopu koskaan. He eivät ota enää kirjoja vastaan, mutta tänne varmaan vielä mahtuu.

Ensimmäinen valmistuva vitriini sisältää teologista kirjallisuutta. Hyllyssä on suomea, latinaa, ruotsia, saksaa, hebreaa, fraktuuraa...

Yksi luokka on viehättävä: lääketiede, voimistelu ja maanpuolustus.

Liisa Kojamo

- Kun puhutaan vanhasta kirjasta, niistä on suurin osa teologista kirjallisuutta, Kojamo alleviivaa kirkon merkitystä kirjallisuudessa.

Kirjat ovat paikoillaan keväällä. Aikaisemmat dokumentit kertovat, että niteitä olisi 20 000. Nyt inventoituna on reilut 10 000 nidettä. Aikojen saatossa lahjoituksina ja kirjaston omana hankintana saaduista kirjoista pieni osa on lahjoitettu Kansalliskirjastoon (siirryt toiseen palveluun).

Kojamo toivoo, että jatkossa kirjaston helmet olisivat suuremman joukon ilona. Kirjoitettu historia on tutustumisen arvoinen ja mielenkiintoinen ihan luokittelusta lähtien.

- Yksi luokka on viehättävä: lääketiede, voimistelu ja maanpuolustus. Ne kuuluvat samaan luokkaan, nauraa Kojamo.

Valkoiset hanskat odottavat

Jatkossakin perinnekirjasto tulee olemaan tutkijoiden ja lukiolaisten käytössä.

- Kaikkien niiden, jotka tarvitsevat tätä tietoa. Jos lukiolaiset ovat kiinnostuneita historiasta, täältä sitä tietoa löytyy, sanoo Kari Viitamäki.

Kirjoilla on nyt hyvät oltavat. Ikkunoista virtaa oikea määrä valoa, ilmastointi pelaa ja vitriinit loistavat.

Paljain käsin näitä ei parane kosketella.

Liisa Kojamo

- Meillä on valmiina nippu valkoisia käsineitä, kun oppilaat tulevat tänne historian kurssin yhteydessä. Paljain käsin näitä ei parane kosketella, sanoo Kojamo.

Osa vanhimmista kirjoista on kassaholvissa odottamassa päätöstä konservoinnista. Holvissa on mm. Suomen vanhin raamattu, jonka vuonna 1948 tehty näköispainos tulee olemaan esillä Hämeenlinnan Lyseon lukion perinnekirjastossa.