Suomalainen muoti kiinnostaa Pariisin muotiviikoilla

Suomalaissuunnittelijat ovat herättäneet runsaasti kiinnostusta parhaillaan käynnissä olevilla Pariisin muotiviikoilla. Pre Helsinki -organisaation järjestämään, nuorten suunnittelijoiden mallistojen esittelytilaisuuteen ilmottautui useita satoja kansainvälisiä toimittajia. Aiempaa ammattimaisemman markkinoinnin toivotaan auttavan suunnittelijoita kaupallisen läpimurron tekemisessä.

kulttuuri
Malli esittelemässä Satu Maarasen mallistoa Pariisin muotiviikoilla.
Malli esittelemässä Satu Maarasen mallistoa Pariisin muotiviikoilla.Yle
Vaatesuunnittelija Satu Maaranen.
Vaatesuunnittelija Satu Maaranen.Yle

Nuorten suomalaissuunnittelijoiden mallistoja esittelevällä osastolla on riittänyt kävijöitä Pariisin muotiviikoilla. Suurin kiinnostus näyttää kohdistuvan arvostetun Hyères-suunnittelupalkinnon maisemallisella mallistollaan voittaneeseen Satu Maaraseen.

Maaranen arvioi, että muotiviikoilla on näkyvyyden kannalta hänelle iso merkitys.

- Puhelin onpirissyt koko ajan ja sähköposti täyttyy. Eilenkin oli inbox mennyt täysin täyteen, naureskelee Satu Maaranen.

Aalto-yliopisto ja muotitalojen suomalaissuunnittelijat tunnetaan

Nuorten suunnittelijoidemme mallistot näyttävätkin tehneen vaikutuksen pariisilaiseen muotiväkeen - vaikka suurelle osalle tekijät ovatkin entuudestaan tuntemattomia.

- Terävästi toteutetut mallistot tekivät minuun ison vaikutuksen. Teillä on selvästi korkeatasoinen koulu, josta valmistuvia lahjakkuuksia pitää seurata tarkasti, pariisilainen muotitoimittaja Celine de Selva sanoo.

Muotipiirien katseet ovatkin nyt kohdistuneet Suomeen, sanoo Pre-Helsinki -organisaatiota johtava Miia Koski.

- Nyt kaksi viime vuotta sumalaiset suunnittelijat ovat voittaneet tämän arvostetun Hyères-palkinnon. Aalto-yliopistolla on vahva maine sitä kautta, koska he ovat sieltä valmistuneita suunnittelijoita, sanoo Koski.

- Lisäksi suomalaisia suunnittelijoita on isoilla muotitaloilla, kuten Dieselillä. Meillä on vahva suunnittelijaosaaminen, lisää Koski.

Markkinnoitiin kaivataan uutta potkua

Vaatesuunnittelija Sasu Kauppi.
Vaatesuunnittelija Sasu Kauppi.Yle

Toistaiseksi suomalaissuunnittelijoiden kaupallista läpilyöntiä kuitenkin vielä odotetaan. Suunnittelijoidemme vahvuus tiedetään - nyt tarvitaan aiempaa pitkäjänteisempää markkinointia.

Alakulttuureista ammentavaa sporttimuotia suunnitteleva Sasu Kauppi uskoo, että ilmapiiri on muuttumassa Suomessakin.

- Suomessa on aikasemmin suhtauduttu aika nihkeästi tähän taiteenalaan. Näin myös sille on tullut liian vähän tukea. Mutta nyt ajatukset ovat muuttumassa päättäjien keskusdessakin, sanoo Kauppi.