1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Windows-puhelimet nousivat suosituimmilleen Euroopassa

Nokian aiempaa edullisemmat Lumia-puhelimet ovat olleet Windows-käyttöjärjestelmän suosion veturina. Android-käyttöjärjestelmän johtoasema on kuitenkin edelleen suuri.

talous
Nokia Lumia 920 -puhelin kädessä.
Ole Spata / EPA

Windows-käyttöjärjestelmään nojaavat älypuhelimet ovat käyneet Euroopassa paremmin kaupaksi kuin koskaan ennen, kertoo laaja kuluttajatutkimus.

Kantar Worldpanel -yhtiön tutkimuksen mukaan Windows-pohjaisten puhelimien osuus kesä-elokuun myynnistä Euroopan viidella suurella markkina-alueella oli 9,2 prosenttia.

Britanniassa ja Ranskassa osuus ylsi ensi kertaa kaksinumeroisiin lukuihin, 12:een ja 10,8 prosenttiin. Italiassa osuus oli 9,5 prosenttia. Saksa jäi hieman alle keskiarvon – 8,8 prosenttiin –, ja Espanja veti 2,2 prosentillaan kokonaisosuutta alaspäin.

Kantarin asiantuntijan Dominic Sunnebon mukaan nousun veturi olivat Nokian aiempaa halvemmat Lumia-mallit. Ne saivat suosiota etenkin 16–24-vuotiaiden ja 35–49-vuotiaiden ikäryhmissä, Sunnebo kertoo.

Apple pinnimässä ykköseksi Japanissa

Android-käyttöjärjestelmä säilyi Euroopassa selvänä ykkösenä 70 prosentin osuudellaan, mutta sekä Windows että Applen iOS nakersivat sitä. Androidilla on vaikeuksia löytää enää kasvupohjaa, Sunnebo arvioi.

Yhdysvalloissa Apple on nostanut osuuttaan yli viisi prosenttiyksikköä eli 39,3 prosenttiin. Android puolestaan on pudonnut 60,7 prosentista 55,8:aan. Japanissa Applen ennustetaan olevan nousemassa ensi kertaa Androidin ohi.

Kantar Worldpanel on suuri kuluttajien käyttäytymistä ja asenteita seuraava tutkimuslaitos, joka toimii yli 50 maassa.

Lue seuraavaksi