1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Netanjahu varoitti Obamaa Iranin "kauniista puheista"

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu varoitti Yhdysvaltain presidenttiä Barack Obamaa luottamasta liikaa Iranin puheisiin. Obaman mukaan Iranin kanssa on koeteltava diplomaattisten neuvottelujen kestävyyttä.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lupaa vaatia Iranilta selviä toimia ydinaseettomuutta lupaavien myönnytyspuheiden todisteeksi.

Obama tapasi maanantaina Israelin pääministerille Benjamin Netanjahun Washingtonissa.

Vain muutamaa päivää aiemmin Obama keskusteli Iranin presidentin Hassan Rouhanin kanssa puhelimitse. Keskustelua pidetään läpimurtona Yhdysvaltain ja Iranin vuosikymmeniä jatkuneissa viileissä suhteissa.

Netanjahu varoitti, että Irania koskevat pakotteet on pidettävä voimassa ja niitä on jopa vahvistettava, jos tilanne niin jossain vaiheessa vaatii. Israelin pääministerin mukaan tärkeintä on purkaa Iranin "sotilaallinen ydinohjelma".

Jo ennen tapaamista Obaman kanssa Netanjahu oli ilmaissut aikeensa varoittaa Yhdysvaltain presidenttiä Iranin "kauniista puheista" ja "lumoamisvoimasta".

Obama sanoi Netanjahulle, ettei hänellä ole muuta mahdollisuutta kuin kokeilla, kuinka halukas Iran on käymään diplomaattisia keskusteluja.

Iranin uskotaan toivovan taloudellisten pakotteiden helpottamista sitä mukaa, kun se suostuu neuvotteluihin lännen kanssa. Obaman mukaan Iranin täytyy muuttaa puheet teoiksi todistaakseen, että se haluaa tulla vastaan kansainvälisissä velvoitteissaan ja ettei se havittele ydinasetta. Obama sanoi, että Iranilla on kuitenkin oikeus "rauhanomaiseen", siviilikäyttöön tähtäävään ydinvoimaohjelmaan.

- Nämä neuvottelut eivät tule olemaan helpot, mutta meidän täytyy kokeilla diplomaattisia painostuskeinoja, hän sanoi.

Netanjahun epäilyt Rouhanin vilpittömyydestä ja hänen tiukka linjansa saavat kannatusta useiden Yhdysvaltain kongressin edustajien keskuudessa, jotka varmasti vaikeuttaisivat Obaman aikeita höllentää Iranin taloudellisia pakotteita, jos hän päättäisi niin tehdä.

Netanjahu neuvotellut "rohkeasti" palestiinalaisten kanssa

Barack Obama kiitteli myös Benjamin Netanjahua hänen "rohkeudestaan" ja "hyvästä uskosta" keskusteluissa palestiinalaisten kanssa.

Rauhanneuvotteluiden uusi kierros aloitettiin heinäkuussa Yhdysvaltojen ulkoministerin John Kerryn johdolla. Kerry sukkuloi kuukausia israelilaisten ja palestiinalaisten neuvottelijoiden välillä ja yritti saada osapuolet takaisin neuvottelupöydän ääreen. Keskusteluista on tihkunut vain vähän tietoa julkisuuteen, sillä Kerry on halunnut pitää niiden sisällön tiukasti salassa pitääkseen ilmapiirin mahdollisimman neutraalina.

Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin mukaan rauhanneuvottelut ovat "viimeinen mahdollisuus" rauhan syntymiselle.

Obama ja Netanjahu puhuivat tapaamisessa myös muun muassa Syyrian kemiallisista aseista.

Netanjahun on määrä puhua YK:n yleiskokoukselle huomenna tiistaina.