1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltain hallinto kiinni - nämä ovat seuraukset

Suurin osa Yhdysvaltain hallinnon toiminnasta lakkaa, mutta valtion ja kansalaisten turvallisuus taataan joka tapauksessa. Hallinnon sulkeminen on Yhdysvalloissa yllättävän yleinen tapahtuma.

Ulkomaat
Yhdysvaltalaisia kongressiedustajia Capitolin portailla
Michael Reynolds / EPA

Yhdysvalloissa kongressin on vuosittain hyväksyttävä budjetti valtion toiminnoille. Sopiminen on usein hyvin vaikeaa, koska senaatin ja edustajainhuoneen on kyettävä pääsemään yhteisymmärrykseen. Vaikein tilanne on silloin, kun kongressin kamarit ovat eri puolueiden hallussa, kuten nyt.

Pattitilanteessa sovitaan usein väliaikaisia budjettiratkaisuja. Viimeksi sellainen tehtiin maaliskuun lopussa, mutta ratkaisun määräaika päättyi paikallista aikaa puoliltaöin, eli kello 7 Suomen aikaa aamulla.

Sanomalehti The Washington Post on tehnyt laajan artikkelin, jossa selvitetään sulun vaikutuksia.

Jos kongressin kamarit eivät saa aikaan sopimusta ensi verovuoden budjetista, liittovaltion toiminta lakkaa kaikilta niiltä osin, jotka on todettu ei-välttämättömiksi. USA:n liittovaltion palveluksessa on noin 2,1 miljoonaa työntekijää. Heistä kotiin voisi heti lähteä 800 000.

Yhdysvalloissa on valmiussuunnitelmat hallinnon tärkeimpien osien toiminnan jatkamiselle. Sotilaalliseen tai kansalaisten turvallisuuteen liittyvät työt jatkuvat, samoin sosiaaliturvan perustoiminnot.

Kansallispuistot ja museot suljetaan

Esimerkkejä välttämättömiksi todetuista toiminnoista ovat mm. lentoliikenteen ohjaus, sairaanhoito, ruokaturvallisuuteen liittyvät tarkastukset, rajavartiointi, vankilat, lainvalvonta, onnettomuustilanteiden hätäaputyöt, voimalinjojen toiminnan varmistaminen sekä liittovaltion omaisuuden vartionti.

Lakkautettavia tehtäviä on pitkä lista. Niistä mainittakoon terveystutkimusten tekeminen, liittovaltion asunnonvälitys, ulkomaalaisten työntekijöiden työlupien tarkastukset. Viisumien ja passien myöntäminen hidastuu. Ympäristönsuojelutoiminta lakkaa käytännössä kokonaan ja kansallispuistot, samoin kuin museot suljetaan.

Yhdysvaltain hallinnon sulkeminen ei ole lainkaan ennennäkemätön tapahtuma. Vuoden 1976 jälkeen sama on tapahtunut 17 kertaa. Pisimpään sulku kesti vuosina 1995-96, kun presidentti Bill Clinton väänsi republikaanijohtoisen kongressin kanssa budjetista 21 päivää.

Sululla on myös taloudellisia vaikutuksia. Pääkaupungin Washingtonin arvioidaan menettävän tuloja 200 miljoonaa euroa päivässä. Maan talouskasvu supistuisi neljännellä vuosineljänneksellä 0,3 prosenttiyksikköä, jos sulku jää lyhyeksi. Jos sulku pitenee, taloudellinen vaikutus kasvaa.

Lähteet: Yle Uutiset, AFP

Lue seuraavaksi