1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mutteri tiputti helikopterin - taustalla huolimaton päivätarkastus

Puuston raivauslennolla ollut helikopteri joutui tekemään pakkolaskun Tampereen Teiskossa tammikuussa. Onnettomuuden tutkinta on saatu nyt valmiiksi.

Kuva: Juha Kokkala / Yle

Helikopterin moottori sammui yllättäen viime tammikuussa Tampereen Teiskossa, kun sähkölinjoilta oltiin raivaamassa puustoa. Ohjaaja joutui tekemään pakkolaskun ja loukkaantui turmassa lievästi. Helikopteri vaurioitui pahoin.

Moottorin toimintahäiriö johtui yhden putkiliittimen mutterin kiertymisestä täysin auki, selvisi Onnettomuustutkintakeskuksen tutkimuksissa. Mutterin irtoamisen takia tehonsäätöjärjestelmästä katosi moottorin ahdinpaine.

Varsinaisena syynä oli loppujen lopuksi lentoa edeltäneen tarkastuksen epätarkkuus. Huoltotyötäkään ei ollut tehty ohjeistuksen mukaisesti tai sitten siinä oli tehty virhe.

Suomessa on tapahtunut useita lento-onnettomuuksia saharaivauslennolla. Painava ja pitkään kannatuspuomiin asennettu sahalaitteisto on helikopterin ja ohjaajan kannalta haastava, sillä raivauslennolla lennetään hyvin matalalla ja hitaasti. Tällöin häiriötilanteessa turvallinen laskeutuminen autorotaatiota hyödyntäen on mahdotonta.