Tuomariharrastus aallonpohjalla Kainuussa

Junioreiden ja miesten sarjojen otteluihin nimettävät tuomarit ovat huvenneet vähiin Kainuussa. Muutamiin otteluihin jouduttiin värväämään tuomareita Oulusta ja Kuopiosta. Pahin uhkakuva on pelien peruuttaminen tai siirtäminen tuomaripulan vuoksi.

urheilu
Kiekko aloituspisteessä.
Heikki Rönty / Yle

Kainuussa on alkaneella jääkiekkokaudella 22 viheltävää tuomaria.

- Se on siinä kintaalla, riittääkö tuo määrä alkaneen kauden peleihin. Lokakuun puolivälissä tosin järjestetään Kajaanissa jääkiekkotuomareiden peruskurssi, mistä toivomme lisää väkeä riviin, sanoo Kainuun Jääkiekkotuomarit ry:n puheenjohtaja Matti Niiranen.

- Vielä muutama vuosi sitten viheltäviä tuomareita oli 40 - 50, ja kymmenkunta vuotta sitten jopa kuutisenkymmentä.Junioreiden sarjaotteluihin määrätään tuomareita myös Oulusta, Kuusamosta ja Kuopiosta, kun Kainuun alueella ei aina ole mistä ottaa.

Kainuun Jääkiekkotuomarit ry:n tuomarinimeämiset hoitaa Jyri Ohtonen, joka kertoo, että viime kautena lainatuomareita kävi viheltämässä vajaat kymmenen junioreiden ja miesten sarjapeliä. Tuomarit värvättiin Oulusta ja Kuopiosta.

Kainuulaiset tuomarit vihelsivät omassa maakunnassaan noin 250 ottelua.

- Lisäksi annoimme apuja Ylä-Savon puolelle, yhteensä tuomarimme vihelsivät noin 300 peliä.

Tuomari
EPA

Aktiivisimmille tuomareille kertyy kaudessa jopa 60 - 70 peliä, keskimäärin otteluita on tuomaria kohden 40 - 50. Ohtonen nimeää tuomarit juniorisarjojen sekä miesten divariotteluihin, Mestis-peleihin tuomarit nimetään Suomen Jääkiekkoliiton puolesta.

Tuomareiden vähyydelle monta syytä

Jääkiekkotuomareiden yhdistyksessä on pohdittu syitä tuomareiden määrän vähenemiselle.

- Ikäluokat ovat pienentyneet, junioreita tulee vähemmän ja se heijastuu myös tuomariharrastukseen. Kainuussa ihmiset vähenevät ja harrastuksiin ei välttämättä riitä ihmisiä samoin kuin ennen. Jääkiekkoa pidetään myös kalliina lajina, vaikka tuomareille ja toimitsijoille se on edullinen harrastus, Niiranen korostaa.

- Aktiivinen tuomari pääsee nopeasti saamapuolelle, sillä he saavat palkkiot työstään. Toimitsijat puolestaan toimivat monesti talkoilla, mutta ei harrastamisesta sinällään mahdottomia kustannuksia kerry.

- Koulutus on ilmainen, ja varusteita voi aluksi lainata. Oman kypärän, luistinten, tuomarihousujen ja -paidan hankinnan tienaa takaisin kun viheltää pelejä, Jyri Ohtonen sanoo.

Jääkiekon Mestiksen puolivälieräottelussa Hokki KooKoo 13.2.2013 Matt Nickeron Hokin Ville Rajalan kimpussa, tuomarit pitelevät pelaajaa.
Mestiksen tuomarit nimetään Suomen Jääkiekkoliitossa, ei paikallisissa jääkiekkotuomariyhdistyksissä.Katja Oittinen / YLe

Niiranen myöntää, että myös tuomareihin kohdistuvat odotukset saattavat karsia harrastajia.

- Monet tuomariksi tulevat saattavat jännittää Kainuussa yleisön reaktioita tuomaria kohtaan.

Seurat kärsivät

Kainuun 22:sta tuomarista nuorin on 15-vuotias ja vanhin noin 50-vuotias.

Pahin uhkakuva on se, että pelejä joudutaan siirtämään tai perumaan kun tuomareita ei ole.

Jyri Ohtonen

- Nuoria tietysti tarvitaan mukaan, jotta olisi jatkuvuutta. Mutta muuttotappiomaakunnassa se ei ole ihan helppoa, Matti Niiranen miettii.

Niirasen mukaan paikallisesta tuomaripulasta kärsivät lopulta jääkiekkoseurat.

- Esimerkiksi Ruotsissa on paikoin käynyt niin, että seurat kouluttavat omat tuomarinsa. Se on edessä myös Kainuussa, ellei tilanne parane.

Jyri Ohtonen sanoo tuomaripulan uhkana olevan myös vaikutukset sarjapeleihin.

- Pahin uhkakuva on se, että pelejä joudutaan siirtämään tai perumaan kun tuomareita ei ole.