1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkija: Hallinnon alasajo vaikeuttaa amerikkalaisten jokapäiväistä elämää

Muutaman viikon jälkeen Yhdysvallat ajautuu syvään umpikujaan, ja paine sopia budjetista kasvaa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Ulkomaat
Capitol-rakennus Washingtonissa.
Yhdysvaltain kongressi kokoontuu Capitol-rakennuksessa Washingtonissa.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain hallinnon ei-keskeisten toimintojen alasajo vaikeuttaa ihmisten jokapäiväistä elämää ja Yhdysvaltain ulkosuhteiden hoitoa, sanoo ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista. Aaltola toimii tällä hetkellä vierailevana tutkijana Johns Hopkinsin yliopistossa Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain hallinto päätettiin sulkea, koska kongressi ei kyennyt sopimaan budjetista.

- Kaikki sellainen toiminta, joka ei suoraan liity ihmiselämien säilyttämiseen, lakkaa. Satojatuhansia ihmisiä joutuu pois töistä. Pitkällä tähtäimellä hankaloituvat monet asiat, jotka yhdysvaltalaiset ovat ottaneet annettuna, Aaltola sanoo Ylen Ykkösaamussa.

Myös kansainvälisten suhteiden hoito keskeytyy, kuten käynnissä olevat neuvottelut Pohjois-Atlantin vapaakaupasta.

Hallinnon pysyessä kiinni muutaman viikon päästä ajaudutaan aikamoiseen umpikujaan, ja paine sopia kasvaa.

Aaltolan mukaan näyttää siltä, että demokraatit ja republikaanit valmistautuvat ensi vuonna käytäviin välivaaleihin mieluummin kuin tekevät lainsäädäntö- ja hallintotyötä.

- Yhdysvaltojen hallinnon ei pitäisi olla tällä tavalla halvaantunut, vaan sen pitäisi kyetä sopimaan asiat. Se asettaa itsensä vapaaehtoisesti hyvin hankalaan tilanteeseen.

Hallinto suljetaan ensimmäistä kertaa 17 vuoteen.

Lue seuraavaksi