1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

500 vuotta syrjintää - nyt vähän helpottaa

Romanikulttuurilla on Suomessa jo 500 vuotta vanhat perinteet. Silti syrjintää esiintyy edelleen.

Kuva: Sini Salmirinne / Yle

Monessa kunnassa romaniasiamiehen työtä joudutaan hoitamaan oman toimen ohella. Kajaanissa toimii romanikulttuurin ohjaajana oppisopimuksella Ramona Grönstrand. Hän on suorittanut Järvenpään seurakuntaopiston alaisuudessa alansa ammattitutkinnon. Hän aloitti toimessaan noin kaksi vuotta sitten määräaikaisessa tehtävässään.

- Romanikultuurin ohjaaja voi toimia monella alalla, vaikka kouluavustajana tai asiantuntijana romaniasioissa. Onhan työllisyyskouluttautuminen tärkeää alalla kuin alalla, sanoo Ramona Grönstrand.

Hän työskentelee harjoittelijana myös esimerkiksi aikuisten sosiaaliasioiden hoitajana ja työvoimaviranomaisten kanssa.

Kajaanissa on meneillään muutama romanihanke, joiden kautta esimerkisi kielitoimintaa kohennetaan.

- Kielipesästä on tullut tärkeä opiskelupaikka monelle nuorelle. Nykyään harva nuori osaa puhua romanikieltä. Lisäksi meillä pyörii romaniopetuksen tukihanke koululaisille.

Kajaanilainen Ramona Grönstrand opiskelee oppisopimuskoulutuksen avulla romanikulttuurin ohjaajaksi. Kuva: Sini Salmirinne / Yle

Työtä rasismia vastaan

Ramona Grönstrandin mukaan Suomessa esiintyy edelleen syrjintää romaneja kohtaan. Tilannetta on pyritty parantamaan tasa-arvolailla, mutta toivottuun tilanteeseen ei ole päästy.

- Minä ja suurin osa koetaan, ettemme me ole vielä tasa-arvoisessa tilanteessa. Suomessa kuitenkin monilla paikkakunnilla romaniaktiivihenkilöt tuovat asioitamme ja kulttuuriamme paremmin esille.

Romanikulttuuria on maassamme ollut jo noin 500 vuotta.

- Yleensä minuun otetaan yhteyttä, kun romani ei ymmärrä oikeuksiaan ja välttämättä viranomainen ei tuo asiaa edes esiin.

- Kyllä tämä vaatii myös meiltä osallisuutta, mutta myös viranomaisilta yhteistyötä. Syrjintä voi ollä vieläkin päivittäistä, mutta parempaan päin ollaan menossa, summaa romanikulttuurin ohjaaja  Ramona Grönstrand.