1. yle.fi
  2. Uutiset

Sijoitetut lapset palaavat harvoin biologisiin perheisiinsä - syynä puutteet viranomaistyössä

Lastensuojelulain tavoitteista huolimatta perheitä ei lapsen huostaanoton ja sijoituksen jälkeen aktiivisesti yhdistetä. Lastensuojelun Keskusliiton selvityksen mukaan biologiset vanhemmat jäävät usein ilman tukea ja kokevat viranomaismielivaltaa.

Kotimaan uutiset
Kahden lapsen jalat.
Johanna Vuonokari / Lehtikuva

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret palaavat harvoin biologisiin perheisiinsä, ilmenee Lastensuojelun Keskusliiton tänään julkaisemasta selvityksestä.

Merkittävimpiä kotiinpaluun esteitä olivat viranomaistyön puutteet. Suurin osa selvitykseen vastanneista vanhemmista kertoi, etteivät viranomaiset tarjonneet heille minkäänlaista tukea tai he olivat joutuneet etsimään sitä aktiivisesti itse, kertoo Lastensuojelun Keskusliitto tiedotteessa.

Vanhempien mukaan kotiin palaamista estivät myös viranomaismielivalta sekä työntekijöiden kielteinen asenne ja suuri vaihtuvuus. Lisäksi biologista vanhemmuutta mitätöitiin.

Lastensuojelulain mukaan sijaishuolto on väliaikaista, ja tavoitteena on aina perheiden jälleenyhdistäminen. Selvityksestä ilmenee, että laista huolimatta perheitä ei sijoituksen jälkeen jälleenyhdistetä aktiivisesti.

Yhdistämistä estää muun muassa selkeiden tavoitteiden puute. Lastensuojelulain mukaisia asiakassuunnitelmia huostaanotetun lapsen vanhemmille jätetään tekemättä eikä jälleenyhdistäminen näy suunnitelmien tavoitteissa riittävästi.

Lisäksi yhteydenpitoa lasten ja heidän biologisten vanhempiensa välillä rajoitetaan.

- Lapsen kotiuttaminen ei vaativuudessaan eroa millään tavoin huostaanotosta. Kotiuttaminen vaatii selkeää suunnitelmaa, johon kaikki osapuolet ovat sitoutuneet ja jossa otetaan huomioon lapsen etu, sanoo Lastensuojelun Keskusliiton ohjelmajohtaja Hanna Heinonen.

Tavoitteeseen päästään hänen mukaansa tarjoamalla lapsille ja vanhemmille oikeanlaiset palvelut ja sopimalla selkeästä työnjaosta eri toimijoiden kesken.

Lastensuojelun Keskusliitto vaatii, että sijaishuollon kysymyksistä käynnistetään pikaisesti erillinen selvitys.

Lue seuraavaksi