Neulominen voi pelastaa henkesi

Heijastinvalikoima on jo pitkään monipuolistunut niin, että heijastaja voi olla koru tai asuste. Turvallisuuttaan voi lisätä vaikka itsetehdyllä, pimeässä kiiluvalla pipon tupsulla. Suomalaisista joka toinen käyttää heijastinta. Silti lähes neljä autoilijaa kymmenestä kertoo ongelmista jalankulkijoiden havaitsemisessa.

liikenne
Yksilöllinen heijastin korostaa käyttäjänsä persoonallisuutta.
Yksilöllinen heijastin korostaa käyttäjänsä persoonallisuutta.YLE Keski-Suomi / Minna Matintupa

Yrittäjä Katariina Tiaiselta löytyy kahdenlaista heijastavaa lankaa: paksumpi neulotaan työn alla olevaan tekstiiliin toisen langan mukana, vaikka joka toisella kierroksella. Esimerkiksi tupsuun upotettuna se saa koristeen heijastamaan. Ompelulankana heijastavaa saa myös, se käy vaikka alulangaksi.

Paksuin, saksalainen heijastava villalanka on niin ikään Tiaiselle tuttu. Hän on nähnyt siitä tehdyt sukat. Kaikki nämä langat täyttävät hänen mukaansa erikoistehtävänsä hyvin.

– Ihan sama mitä käyttää, kaikki heijastavat! lupaa Tiainen.

Autoilijoilla ongelmia havaitsemisessa

Liikenneturvan mukaan joka toinen suomalainen käyttää heijastinta. 38 prosenttia autoilijoista kertoo, että heillä on usein vaikeuksia havaita ilman heijastimia liikkuvia jalankulkijoita. Jalankulkijoiden henkilövahingoista 43 prosenttia sattuu loka-tammikuussa. Kaikista jalankulkijoiden kuolemantapauksista lähes puolet tapahtui pimeällä tai hämärässä. Tutkijalautakunnat arvioivat, että toissavuoden 20:sta pimeän ajan kuolemantapauksesta kuusi uhria olisi voitu välttää heijastimen avulla.

Tiistaisen heijastinpäivän avajaisissa puhunut Liikenneturvan hallituksen puheenjohtaja Martti Korhonenhuomautti uskoo, että suostuttelu toimii tässä paremmin kuin kieltäminen ja normittaminen.

Kansainvälisesti vertaillen suomalaisten heijastinluvut ovat ilmiömäisiä, sillä heijastin on tuntematon ilmiö monissa Euroopankin maissa.