Qatar kiistää tiedot jalkapallokisojen orjatyövoimasta - järjestöt eri mieltä

Qatar ei hyväksy siihen kohdistuvaa kritiikkiä. Ulkomaiset järjestöt eivät kuitenkaan usko sen vakuutteluihin, että nepalilaisten työläisten asiat ovat kunnossa.

urheilu

Arabian niemimaalla sijaitseva Qatar kiistää brittiläisen Guardian-lehden tiedot siitä, että jalkapallon MM-kisojen rakennustyömailla työskentelevät nepalilaiset olivat käytännössä orjien asemassa.

Qatarilaiset tiedotusvälineet kiistävät lehden tiedot jyrkästi. Lehdet ovat haastatelleet mm. Qatarissa asuvien nepalilaisjärjestön puheenjohtajaa, jonka mielestä Qatarissa ei ole minkäänlaisia ongelmia. Myös Qatarin ihmisoikeusjärjestö pitää Guardianin väitteitä väärinä.

Qatarin tiedotusvälineet ovat yksityisiä, mutta tukevat maan hallitusta.

Qatar lupaa kuitenkin tutkia väitetyt väärinkäytökset. Työmaatarkastajia palkataan lisää ja tarkastusten määrää lisätään. Lisäksi Qatariin palkataan kielenkääntäjiä, jotta nepalilaisten tekemien valitusten käsittely nopeutuu, kertoo Guardian.

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC muistuttaa, että tarkastuksia on tehty ennenkin, mutta ne eivät ole poistaneet ongelmia. Qatarin suurin ongelma on "kafala-järjestelmä", jossa työnantaja voi takavarikoida työntekijän passin ja jättää työntekijän työnantajan armoille. Työntekijälle on myös käytännössä mahdotonta valittaa huonoista olosuhteista.

ITUC:n mukaan Qatarin tulisi sallia työläisille liittyminen ammattijärjestöihin ja neuvotella aidosti työehdoista. Työkläisillä tulisi myös olla oikeus kieltäytyä vaarallisesta työstä. Vasta tämän jälkeen tarkastajilla olisi jotain järkevää tarkastettavaa, ITUC sanoo.

Samaan lopputulokseen tulee ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch, joka teki maan tilanteesta arvion viime vuonna.

Intian viranomaiset kertoivat viikonloppuna, että Qatarissa kuoli kesän aikana 41 sen kansalaista, joista 27 elokuussa, kuumimpaan aikaan.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa aloittaa torstaina kaksipäiväisen kokouksen, jossa Qatarin tilanne tullee esiin. Fifaan kohdistuu ankara paine, sillä se on suurelta osin vastussa vuoden 2022 MM-kisojen rakennusprojekteista.

Lähteet: Yle Uutiset