Teijan ja Pekan kulta jäi varpaista kiinni

Kun Teija Kustula ja Pekka Laine pääsevät parketille, liikkuu pyörätuoli vauhdilla. Reilu viikko sitten pari voitti SM-hopeaa pyörätuolitanssin aloittelijoiden sarjassa.

Kotimaa
Teija Kustula ja Pekka Laine hopeamitalit kaulassa.
Teija Kustula ja Pekka Laine voittivat SM-hopeaa pyörätuolitanssin aloittelijoiden sarjassa.Titta Puurunen / Yle

Ulkona on syksyisen kolea maanantai, mutta Petäjävedellä Tapiolan Nuorisoseuran talolla tunnelma on etelämaalaisen kuuma. Rytmikäs samba raikaa ämyreistä ja parketilla pyörähtelee useampikin tanssija - osa pyörätuolissa, osa ilman.

Mukana iloisessa seurassa on myös pyörätuolitanssija Teija Kustula sekä hänen pystyparinsa Pekka Laine, jota Teija kehuu vuolaasti.

- Pekka uskaltaa pyörittää minua, luottaa että minä tulen mukana. Uskaltaa antaa suuria, näyttäviä liikkeitä.

SM-kisoista tuli hopeaa

Parin näyttävät liikkeet tekivät vaikutuksen myös reilu viikko sitten pyörätuolitanssin SM-kisoissa, joissa Teija Ja Pekka nappasivat aloittelijoiden sarjassa hopeaa. Tuomaristo oli kansainvälistä, mikä toi oman jännityksensä.

Pekka uskaltaa pyörittää minua, luottaa että minä tulen mukana.

Teija Kustula

- Joka kulmauksessa oli oma tuomari ja päätuomari keskellä. Siellä ne lehtiöt kädessä seurasivat ja antoivat pisteitä, Pekka kuvailee.

Kisoissa tanssittiin hidasta valssia, tangoa ja sambaa. Tanssit sujuivat hienosti, mutta yhden kerran Pekan varpaat jäivät pyörätuolin alle.

- Siinä tuli pieni töyssy ja heti tuomarin kynä rupesi sauhuamaan. Siinä taisi mennä se kultamiltali, Pekka naurahtaa.

Samba on Teijan bravuuri

Teija ja Pekka tuntevat toisensa jo vuosien takaa nuorisoseuratyön parista. Tanssipari heistä tuli kuitenkin vähän vahingossa, kun Teijan avustaja kertoi lopettavansa tanssimisen.

- Mulle tuli kauhea suru, että nyt mulla ei ole enää tanssittajaa. Mutta kun Pekka lupasi tulla pariksi, se oli mulle kuin joululahja, Teija muistelee.

Kun nousee kevyelle tuolille, niin se on kuin olisi jalat alla ja astelisi askelia Pekan käsien antamien ohjeiden mukaan.

Teija Kustula

Pyörätuolitanssi on Teijalle hyvin tärkeä ja rakas harrastus. Sen kautta hän pääsee ilmaisemaan itseään, vaikka on sokea ja jalaton.

- Kun ihminen elää sokeudessa, niin ääni on hirveän tärkeä. Se menee ihan tuonne sydämeen asti. Ja kun mulla ei ole jalkoja, niin sitten kun nousee sellaiselle kevyelle tuolille, niin se on kuin olisi jalat alla ja astelisi tiettyjä askelia Pekan käsien antamien ohjeiden mukaan.

Romanttiset ja tunnelmalliset valssit ovat aivan erityisesti Teijan mieleen, mutta bravuuri on ehkä sittenkin samba.

- Siinä pääsee elämään ja liikkumaan nopeita käänteitä. Pyörätuoli liikkuu vauhdilla!