1. yle.fi
  2. Uutiset

Taiteilija ruuvasi korkin kiinni - kaikki taulut myytiin avajaisissa

Merja Aletta Ranttilan gallerian avajaiset Inarissa menivät nimensä mukaisesti. Hullut myyntipäivät saivat aikaan ostoryntäyksen, kuutisenkymmentä taulua myytiin yhden päivän aikana. Vain pari teosta jäi malliksi uuteen Galleriaan. Vastoinkäymiset henkilökohtaisessa elämässä olivat viedä Merja Alettan mukanaan, mutta onneksi hän heräsi viime hetkellä ja otti itseään niskasta kiinni.

kulttuuri
Kuvataiteiteilija Merja Aletta Ranttila
Merja Aletta Ranttilan kotialbumi

Kovaa juomista oli kestänyt jo vuosikaudet. Raitista elämää Merjalla on nyt muutama kuukausi takana ja elämä on jälleen elämisen arvoista. Masennus, väsymys ja turhautuminen saivat väistyä.

- Reilut kolme kuukautta on mennyt ja nyt mennään päivä kerrallaan, Merja kertoo.

Työt maistuvat ja kuvia syntyy. Merjan mukaan menneisyys ja pimeys on vielä mukana hänen töissään, mutta elämästä pirut alkavat jo pikku hiljaa väistyä. Mennyt on pitänyt puristaa ulos vielä viimeisiin töihin. Tekeillä olevissa uusissa töissä on jo valoa värejä.

- Mie olen aina tehnyt kuvasarjoja ja nyt on tekeillä sarja, jossa tullaan menneisyydestä ja mennään pimeydestä kohti valoa, Merja Aletta iloitsee.

Gallerian avajaisten menestys antaa myös mahdollisuuden tehdä töitä ilman taloudellisia paineita. Merjalla onkin suunnitelmissa tehdä kooltaan vähän isompia töitä nyt, kun tilaa kerta on. Galleria sijaitsee keskellä Inarin kirkonkylää entisessä Yhdyspankin talossa.

- Minulla on uusia kuvia tuloillaan, Gallerian myötä minulla on myös tilaa ateljeelle. Keskeneräisiä töitä ja uutta matskua alkaa olla jo kaikki huoneet täynnä kotonakin, Merja Aletta sanoo.

Elämälle kiitos... ja ystäville

Merja muistaa antaa kiitosta tukijoilleen ja ystävilleen, jotka huolehtivat hänestä vaikeina aikoina ja olivat hänestä huolissaan. He saivat hänen silmänsä aukeamaan. Elämä oli yhtä tuskaa ja ruumiillisia oireitakin alkoi jo olla.

- Aikaisemmin päivässä oli vain pari kolme krapulanhuuruista tuntia, jolloin olin jossakin tolkuissa, muuten juominen oli viimeisenä vuonna lähes jokapäiväistä, Merja kertoo.

- Tällä hetkellä päivääni mahtuu tunteja 24 ja kaikki selvästä päästä, Nyt saan taas jotakin aikaan. On niin ihana herätä aamulla ja huomata kuinka kaunista on, satoi tai pastoi. Välillä tuntuu, ettei tämäkään aika riitä, niin innoissani olen, taiteilija Merja Aletta Ranttila kuvailee nykyistä olotilaansa.

Elämänmuutos oli totaalinen. Merjan mukaan hänen kohdallaan on nyt kaikki viinat juotu. Fyysiset oireet pahoinvoinnista ovat jo poissa, mutta hiukan hermostuneisuutta Merja vielä tunnistaa olossaan. Ystävät ja läheiset ovat kuitenkin nyt paikalla ja tukena ja se helpottaa.

- Vaihtoehtoina oli joko elämä tai kuolema. Mie valitsin elämän. Nyt lapsetkin ottavat taas yhteyttä äitiin, kun ei tarvitse pelätä, että emäntä on päivällä päissään, Merja kertoo.

Lue seuraavaksi