Tuomariharrastus käy työstä - myös tienestien puolesta

Junioreiden ja miesten divarisarjojen viheltäminen vaatii aktiiviselta tuomarilta kokemusta ja sitoutumista viikonloppujen uhraamiseen harrastukselleen. Työstäkin sen saa käymään, sillä esimerkiksi Kainuussa ahkerimmat tuomarit viheltävät kaudessa jopa 60 - 70 peliä. Palkkioilla rahoittaa vaikka opiskeluja.

urheilu
Tuomari poimii kiekon jäästä.
Yle

Kuhmolainen Jyri Ohtonen on pelaajauransa jälkeen kouluttautunut tuomariksi, ja toimii myös Kainuun Jääkiekkotuomarit ry:ssä tuomareiden nimeäjänä jääkiekko-otteluihin juniori- ja divisioonasarjoissa.

Hän sanoo edullisen harrastuksen olevan hyvä tienesti esimerkiksi opiskelijalle.

- Tuomarikurssi on ilmainen, ja aluksi varusteita voi saada lainaksikin. Oma kypärä, luistimet, tuomarihousut ja -paita maksavat kertaostona muutamia satoja euroja, mutta ne rahat tienaa ahkeralla viheltämisellä takaisin nopeasti.

Ohtonen laskeskelee, että viime kauden sarjapeleissä ja turnauksissa kainuulaiset tuomarit vihelsivät arviolta 300 ottelua, joista puolenkymmentä Ylä-Savon puolella.

- Pelit ovat viikonloppuisin, ja ahkerimmat tuomarit ovat viheltäneet ennätyskausinaan 80 - 90 ottelua. Se vaatii viikonloppujen pyhittämistä harrastamiselle ja autoon kertyy kilometrejä.

Jääkiekkotuomareita koulutetaan.
Ote 13.10.2013 Kajaanissa järjestettävästä jääkiekkotuomareiden peruskurssista.Kainuun Jääkiekkotuomarit ry.

Talkoilla tuomareiden ei tarvitse maakuntia kiertää, sillä matkakulut korvataan Suomen Jääkiekkoliiton matkustussäännön mukaan japalkkiot maksetaan (siirryt toiseen palveluun).

Jos jaksaa painaa arkityön päälle, niin pääsee hyvällekin tuntipalkalle.

Jyri Ohtonen

- Junioripeleistä palkkiot alkavat paristakympistä, ja A-junioreiden noin 30 eurosta. Miesten divaripeleissä palkkio jo tuplaantuu. Jos päivälle kertyy mittaa yli kuusi tuntia, maksetaan puolipäiväraha, Ohtonen kertoo.

Ohtonen kertoo, että parhaana kuukautena hän tietää tuomaroinnilla tienatun 800 euroa.

- Jos jaksaa painaa arkityön päälle, niin pääsee hyvällekin tuntipalkalle. Opiskelijat tekevät hyvää tiliä, ja onhan siinä urankin mahdollisuus. Mestiksessä palkkio on jo sadoissa euroissa.

Paikalliselle tuomariyhdistykselle ja Suomen Jääkiekkoliitolle tuomari maksaa kaudessa lisenssi- ja jäsenmaksuja alle 100 euroa. Myöhemmistä jatkokoulutuksista tuomari maksaa muutamien kymppien omavastuuosuuden.

Intohimo lajiin on oltava

Kainuussa uusia tuomareita koulutetaan jälleen tänä syksynä peruskurssilla, ja kertauskurssille osallistui 22 tuomaria. Tuomareita on Kainuussa jäljellä kolmasosa kymmenen vuoden takaisista huippuvuosista.

Ohtonen sanoo nähneensä, että puoliväkisin tuomariharrastuksen pariin houkutellut eivät lajin parissa pysy.

- Tuomarit ovat vähän oma rotunsa jääkiekossa, ja intohimo lajiin on oltava.

YLE

Tuomariksi ryhtyvän pitää myös olla henkisesti valmis saamaansa palautteeseen ja mielipiteisiin tuomaroinnistaan.

- Niin kuin aina urheilussa, henkistä prässiä tulee. Ensimmäinen vuosi on yleensä hankalin, kun sarjataso korottuu tiuhaan. Mutta kokemus ja näkemys karttuu vuosien myötä, ja oman tasonsa oppii tunnistamaan ja asioihin suhtautumaan, Ohtonen tietää kahdeksan vuoden kokemuksella.

Ohtonen sanoo, että entinen jääkiekkoilija olisi tuomariyhdistykselle lottopotti.

- Jos on itse pelannut jääkiekkoa, niin kehittyminen tuomarina on todella nopeaa, sillä luistelutaito, pelisilmä ja tilannetaju ovat jo pohjalla valmiiksi.

Tukea kollegoilta ja yhdistykseltä

Ohtonen on tuomarinnimeäjänä tiiviisti yhteydessä tuomareihin, ja monesti jo ottelun jälkeen käy keskustelun pelin tapahtumista.

- Asioita ei todellakaan jäädä hautomaan itsekseen, vaan peliasioita käydään lävitse monin tavoin. Tuomariyhdistyksestä löytyy aina juttelukaveri.

- Tuomarit saavat tukea myös toisiltaan, ja tapana on tuomariparin kanssa käydä ottelua läpi jonkin verran. Nuoremmilla tuomareilla on yleensä kokeneempi tuomari kaverina, jolloin toteutuu neuvonta ja näkemyksen jakaminen, Ohtonen kertoo.

Ohtonen harmittelee, että 15 - 16-vuotiaat tuomarin peruskurssin käyneet lähtevät juuri kokemuksen karttuessa armeijaan ja pois Kainuusta opiskelemaan.

- Vaativampiin peleihin ei siten löydy uusia tuomareita tilalle. Kokeneempien tuomareiden pula alkaa kohta näkyä A- ja B-junioritasolla.