Vuosilomalla ei enää tarvitse sairastaa

Lakimuutos poistaa vuosilomalla sairastamisen seitsemän päivän karenssin. Kunta-alan työntekijät pääsevät osaksi lakimuutosta vasta ensi keväänä.

kunnan työntekijät
Mies niistää nenäliinaan.
Arja Lento / Yle

Tiistaina voimaan tulleen lakimuutoksen myötä vuosilomallaan sairastunut työntekijä saa siirtää lomaansa ensimmäisestä sairauspäivästä lähtien. Käytännössä työntekijän on ilmoitettava esimiehelleen sairastumisestaan ja toimitettava tälle lääkärintodistus, jotta lomaa voidaan siirtää.

- Loman siirtäminen onnistuu kyllä jälkikäteenkin, mutta vaikeammin. Asiat on helpompi järjestää, kun työnantaja saa ajantasaista tietoa, sanoo Kotkan kaupungin henkilöstöjohtaja Minna Uusitalo.

Kotkan kaupungissa sairauspoissaoloja on normaalitilanteessakin runsaasti. Henkilöstöjohtajan mukaan karenssin poistuminen on työnantajalle kustannustekijä, mutta hän ei ole huolissaan lomapäivien määrien lisääntymisestä.

- Varmasti jonkin verran lomia siirretään sairaslomien alta pois. Kovin suurta merkitystä tällä ei kuitenkaan työnantajalle ole, sillä en usko työntekijöidemme hirvittävän paljon sairastavan lomillaan. Ennemmin tämä lisää työhyvinvointia työpaikoilla, Uusitalo sanoo.

Uusitalo ei myöskään usko, että työntekijät käyttäisivät lakimuutosta hyödykseen.

Suomalaiset ovat rehellisiä ja noudattavat sääntöjä ja ohjeita.

Minna Uusitalo

- Suomalaiset ovat rehellisiä ja noudattavat sääntöjä ja ohjeita. Ja kyllähän esimiehet pystyvät näitä valvomaan, lääkärintodistus on aina vahva asiakirja, eikä lääkäriä kovin herkästi pysty huijaamaan, Uusitalo sanoo.

Uusitalon mukaan lain vaikutukset kunta-alalla astuvat voimaan vasta ensi keväällä. Kunta-alan työntekijöiden virka- ja työehtosopimus on katkolla helmikuun lopulla. Uusiin, 1. maaliskuuta 2014 voimaan tuleviin sopimuksiin, kirjataan vuosilomalain muutos. Kotkan kaupungin ja koko kunta-alan työntekijät joutuvat siis yhä sairastamaan lomallaan entiseen tapaan.