1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Isot koneet houkuttelevat nuoria metsäalan töihin - luvassa on usein varma työpaikka

Metsäala työllistää hyvin, varsinkin tuotannon alkupäässä. Nuoria ja naisia toivotaan alalle nykyistä enemmän. Hyvän työtilanteen lisäksi alan etu on koneellistuminen, joka on tehnyt metsätyöstä likipitäen siistiä sisätyötä.

Kuva: Isto Janhunen / Yle

Metsäalan koulutukseen kaivataan lisää hakijoita. Tampereen seudun ammattiopiston lehtorin Mikko Kukkolan mukaan hakijämäärät ovat olleet koko maassa laskussa. Tampereella tilanne on parempi: kiinnostus on kasvanut viitenä vuonna peräkkäin.

Mikko Kukkola sanoo, että nuorilla on usein väärä kuva metsäalan töistä.

Työ on siistiä sisätyötä – toimisto tosin sijaitsee luonnossa metsän keskellä.

Mikko Kukkola

- Kun heille selviää, miten teknistä metsätyö on ja miten hienot laitteet metsässä on käytössä, niin kiinnostustakin löytyy.

Myös hyvä työllisyystilanne toimii hyvänä houkuttimena nuorille.

- Jos on motivaatiota ja haluaa tehdä alan töitä, niin lähes 100-prosenttisen työllistymisen voi luvata. Töitä on metsässä hyvin tarjolla, ja metsäkoneenkuljettajista on pulaa.

Naisia kaivataan alalle lisää

Tämän päivän koneellinen metsätyö ei vaadi juurikaan fyysistä voimaa. Ala sopii Kukkolan mukaan hyvin myös naisille, joita kaivataan alalle lisää.

- Ahkeruus, tunnollisuusja tarkkuus ovat tärkeämpiä kuin fyysinen voima. Työ on ennen kaikkea teknistä, ja naiset pärjäävät näissä töissä hyvin. Me toivommekin, että myös naiset hakisivat alalle.

Naisia ei ole paljoa metsäalan opinnoissakaan, sanoo Kukkola.

Isot koneet kiinnostavat.

Jaakko Mustalahti, Tatu Tuhkanen ja Arttu Saarela

- Tampereen ammattiopistossa on noin 70-80 nuorisoasteen opiskelijaa, joista 4-5 on naista. Heitä mahtuisi enemmänkin tänne opiskelemaan.

Kukkolan mukaan koneellistuminen on tehnyt metsätyöstä paitsi aiempaa kevyempää myös siistimpää.

- Metsäkoneet ovat sisältä kuin toimistoja. Kädet voivat sotkeutua, jos koneita pitää korjata. Muuten työ on siistiä sisätyötä – toimisto tosin sijaitsee luonnossa metsän keskellä.

Tampereen seudun ammattiopiston opiskelijat Jaakko Mustalahti, Tatu Tuhkanen ja Arttu Saarela osaavat kertoa napakasti, miksi metsä on valikoitunut omaksi alaksi.

- Isot koneet kiinnostavat.