1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. omakotitalot

Omakotitalojen myynti romahti Oulussa

Omakotitaloja myytiin Oulussa tammi-elokuussa 20 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan. Kaupungissa on myytävänä yli 500 omakotitaloa, mikä on tuplasti keskimääräistä enemmän.

Kuva: Kati Teirikko / Yle

Oulussa on tällä hetkellä myynnissä poikkeuksellisen paljon omakotitaloja. Kiinteistönvälittäjille tulevan seurantatilaston mukaan uudessa Oulussa on myytävänä yli 500 omakotitaloa, mikä on tuplasti keskimääräistä enemmän.

Omakotitalojen myynti on kaupungissa vastaavasti romahtanut tämän vuoden tammi-elokuussa viidenneksellä verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Viime vuonna elokuun loppuun mennessä välittäjien kautta myytiin noin 370 omakotitaloa. Tänä vuonna vastaavaan aikaan taloja myytiin alle kolmesataa.

Esimerkiksi viime vuosien suuret irtisanomiset ovat johtaneet siihen, että erityisesti uusien asuinalueiden isoja taloja on runsaasti kaupan. Huoneistokeskus Oulun myyntijohtaja Hannu Hietala kertoo, että Oulun myytävien omakotitalojen määrä on muuhun maahan verrattuna erityisen suuri.

- Luvut ovat samansuuntaisia koko maassa, mutta mitä olen kollegoiden kanssa keskustellut ja vertaillut, Oulun luvut ovat poikkeuksellisen suuret, Hietala sanoo.

Metsokangas vaikein alue

Kaikkein eniten on myynnissä vuosien 2005-2010 välillä rakennettuja isoja omakotitaloja, joiden hinta nousee yli 250 000 euron. Esimerkiksi Etuovi.comissa Oulussa myytävistä yli viidestäsadasta omakotitalosta lähes puolet on rakennettu 2000-luvulla.

- Metsokangas on Oulun alueista haasteellisin. Siellä on 50-60 taloa myynnissä. Täytyisi miettiä, millä tavalla voi erottautua muista. Kun tarjonta on näin valtavaa, ihmiset eivät osaa päättää suuresta valikoimasta, Hietala sanoo.

Kiinteistönvälittäjä näpäyttää myös kaupungin kaavoittajia ajattelemaan laajemmin.

Oulun tyypillinen piirre on, että asuinalueet ovat samankaltaisia.

Hannu Hietala

- Oulun tyypillinen piirre on, että asuinalueet ovat samankaltaisia. Varsinkin kerros- ja rivitalot ovat poikkeuksetta toistensa kopioita. Persoonallinen ja vähän erilainen rakentaminen varmasti herättäisivät kiinnostusta, Hietala sanoo.

Kesän myynti surkeaa

Vielä viime syksynä näytti siltä, että halvemmat ja vanhemmat talot käyvät kaupaksi. Tuolloin myytiin 1980- ja 1990-luvuilla rakennettuja, alle 200 000 euron taloja, mutta kuluneena kesänä nämäkään talot eivät ole käyneet kaupaksi.

Moni on ottanut talonsa kesän aikana kokonaan pois myynnistä, Hannu Hietala arvioi. Kesällä talokauppa käy yleensä kuumana, mutta kulunut kesä oli huono.

- Kesäkuussa asuntojen myynti romahti lähes kolmanneksella, vaikka kesä on yleensä hyvää myyntiaikaa, Hietala sanoo.

Tilastokeskuksen huhti-kesäkuun tilasto kertoo, että koko maassa uusien omakotitalojen hinnat nousivat vajaalla parilla prosentilla edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Vanhojen omakotitalojen hinnat puolestaan laskivat vastaavasti 2,4 prosenttia.

- Myytävien asuntojen hinnat eivät kohtaa ostajia. Sellainen, jolla on vakituiset tulot, saa kyllä pankista rahaa. Moni ei kuitenkaan näinä aikoina uskalla tällaisia päätöksiä tehdä, Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Hannu Hietala toteaa.