Pohjola - USA-keskustelut turvallisuuspolitiikassa alkamassa vuoden kuluttua

Ensimmäiset uusimuotoiset turvallisuuspoliittiset keskustelut Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen välillä käytäneen vuoden kuluttua syyskuussa. Presidentin kanslian kuuleminen hälvensi puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Niinistön (ps.) epäluuloja.

politiikka
Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö poistumassa puolustusvaliokunnan kokouksesta eduskunnassa.
Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö poistumassa puolustusvaliokunnan kokouksesta eduskunnassa 1. lokakuuta.Yle

Eduskunnan puolustusvaliokunta sai tiistaina lisäselvitystä presidenttien Sauli Niinistön ja Barack Obaman sopimista virkamiestason vuosittaisista turvallisuuspoliittisista keskusteluista. Presidentin kansliapäällikön Teemu Tannerin mukaan keskustelut koskevat Yhdistyneiden kansakuntien käsittelemiä asioita.

Tarkoitus on, että ensimmäiset uusimuotoiset laajan turvallisuuden keskustelut Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen kesken käytäisiin vuoden kuluttua syyskuussa.

Presidentit Niinistö ja Obama sekä muiden Pohjoismaiden pääministerit hyväksyivät työillallisella Tukholmassa 4. syyskuuta julkilausuman, jossa maat "sopivat käynnistävänsä turvallisuusdialogin". Virkamiestason tapaamisessa on tarkoitus keskustella vuosittain yhteistyöstä maailmanlaajuisissa ja alueellisissa turvallisuuskysymyksissä.

- Tässä dialogissa käydään läpi niitä asioita, jotka tulevat YK:ssa esille, jotka liittyvät laajaan turvallisuuteen, esimerkiksi terrorismin torjuntaan, joukkotuhoaseisiin ja niin pois päin. Hauraat valtiot on tässä myös keskeisellä sijalla, sanoo presidentin kansliapäällikkö Teemu Tanner.

Hauraiksi valtioiksi kutsutaan maita, joissa on esimerkiksi merkittäviä demokratian toimimattomuus- tai oikeusturvaongelmia, toimimaton hallinto tai epävakaat yhteiskunnalliset olot. Hauraiksi valtioiksi voi kutsua esimerkiksi Afganistania, Kongon demokraattista tasavaltaa tai Haitia.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan epäluulot hälvenivät

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö sanoo, että presidentin kansliapäällikön ja ulkoministeriön virkamiehen kuuleminen sovituista turvallisuuskeskusteluista selkeyttivät sitä, mistä presidentit sopivat.

- Se jää nähtäväksi, miten tämä prosessi etenee, pohti Niinistö puolustusvaliokunnan kuulemisen jälkeen.

- Mutta se, mitä tänään saimme kuulla ainakin hälvensi epäluuloja tämän asian ympäriltä. Mutta miten tämä asia tulevaisuudessa muotoutuu, se jää nähtäväksi, sanoi Jussi Niinistö.

- Keskustelut keskittyvät YK:n puitteissa globaaleihin kysymyksiin. Sinällään ei ole kysymys niinkään Pohjoismaiden turvallisuuspoliittisesta asemasta.

Presidenttien julkilausuma uusimuotoisista laajan turvallisuuden keskusteluista oli ennen Tukholman julkilausumaa virkamiesvalmistelussa presidentin kansliassa ja ulkoministeriössä. Asiasta keskusteltiin etukäteen myös presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa (utva) ennen Barack Obaman tapaamista.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) on vastannut maanantaina 30.9. samankaltaisesti kuin presidentin kanslia Jyrki Yrttiahon (vas-r.) kirjalliseen kysymykseen Tukholman Barack Obama -tapaamisen julkilausumasta.