Mökkimurrot ovat lisääntyneet Lapissa rajusti

Lapin poliisilaitoksen tietoon on tullut elokuun loppuun mennessä yli puolet enemmän mökkimurtoja kuin viime vuonna yhteensä. Mökkimurtojen määrä on lisääntynyt myös Peräpohjolan poliisin alueella. Tänä vuonna vapaa-ajan asuntoihin on tehty jo vajaat 70 varkausrikosta Lapissa. Määrä kasvanee vielä, sillä pimeät syysillat houkuttelevat varkaat liikkeelle.

Kotimaa
Rikottu ulko-oven lukko.
Kunnollinen lukko voi estää murtautumisen.Poliisi
LähiTapiolan Lapin alueen korvausjohtaja Kirsi Kivikaarre
Kuuntele LähiTapiolan Lapin alueen korvausjohtajan Kirsi Kivikaarteen haastattelu.

Rikoskomisario Olli Murtola Lapin poliisilaitokselta sanoo, että lukuihin ei kannata tuijottaa liikaa. Usein varkauksien takana on sama porukka, joka tehtailee murtoja.

- Tilastoista ei kannata tehdä liikaa johtopäätöksiä, koska luvut ovat aika pieniä. Lapissa on muutama ammatti- ja taparikollinen, joka silloin tällöin innostuu. He ovat olleet useimpien tämän vuoden mökkimurtojen takana. Tänä vuonna olemme saaneet selvitettyä useita murtosarjoja, mutta ennen kuin tekoja on tullut tarpeeksi ja pystymme vaatimaan käräjäoikeudelta tutkintavankeutta, ehtii syntyä rumaa jälkeä.

Mökkivarkauksiin ei ryhdytä hetken mielijohteesta, vaan ne ovat tilaustyötä.

- Elektroniikka ja aseet ovat sellaisia arvotavaroita, jotka on helppo myydä ja vaihtaa rahaksi. Mökkiläisten ei kannata jättää talveksi vapaa-ajan asuntoihin mitään arvokasta, muistuttaa rikoskomisario Olli Murtola.

Älä luota hyvään onneen

Vakuutusyhtiössä ollaan samoilla linjoilla poliisin kanssa. LähiTapiolan Lapin alueen korvausjohtaja Kirsi Kivikaarre patistaa mökkiläisiä parempaan varautumiseen.

- Oma kokemukseni on se, että paremminkin voisi suojautua. Osa hoitaa asiat erittäin hyvin, mutta parantamisen varaa on.

Kivikaarre sanoo, että vaihtoehtoja varautumiseen on lukuisia. Toiset hintavampia kuin toiset.

- Hyvät lukot on perusasia. Puomin asentaminen mökkitielle on tehokas. Varkaat eivät viitsi kävellä pitkää matkaa. Riistakamerakin on kätevä siinä vaiheessa kun tutkitaan kuka murron on tehnyt. Liiketunnistimet saattavat säikyttää luvattomat liikkujat. Jos samalla alueella on monta mökkiä, kannattaa harkita murtojärjestelmää vartiointiliikkeen kanssa, sanoo Kivikaarre.

Edelleen on hyvä idea jättää mökillä verhot auki, niin sisälle näkee hyvin. Komeat mökkiviitat kannattaa ottaa pois, mikäli mökillä ei käydä talvella.