1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Työ Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamiseksi alkamassa

Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n 20-henkisen ryhmän on määrä tavata tiistaina Syyrian hallituksen edustajia ennen kuin aloittaa maan kemiallisten aseiden arsenaalin tarkastukset ja tuhoamisen.

Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamiseen keskittyvä asetarkastusryhmä on saapunut  Syyriaan, kertovat uutistoimistot.

20-henkinen ryhmä ylitti päivällä Libanonin rajan ja jatkaa matkaansa kohti Syyrian pääkaupunkia Damaskosta.

Kemiallisia aseita valvovan OPCW:n ryhmän odotetaan tapaavan tiistaina Syyrian hallituksen edustajia ennen kuin aloittaa Syyrian kemiallisten aseiden varastojen ja tuotantolaitosten tarkastukset. Viikon kuluessa Syyriaan odotetaan saapuvan lisää tarkastajia, ja tarkastajat jakautuvat eri laitoksissa vieraileviksi ryhmiksi.

Syyria on toimittanut OPCW:lle listan kemiallisista aseistaan, ja tarkastajat ovat aiemmin sanoneet, ettei heillä tässä vaiheessa ole syytä epäillä listaa.

Aikaa Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamiseen on annettu ensi vuoden puoliväliin. Syyrialla on arviolta tuhat tonnia kemiallisia aseita kuten hermokaasuja ja sinappikaasua.

Syyrian kemiallisen aseistuksen tuhoamisen on määrä alkaa tehtaista, joissa niitä valmistetaan. Tehtaat pyritään tekemään toimintakyvyttömiksi loka–marraskuussa. Välineistöä voidaan muun muassa tuhota lekoilla, aseiden kuljettamiseen käytettäviä ohjuksia voidaan räjäyttää ja tyhjiä kranaatteja tuhota ajamalla niiden yli panssarilla tai täyttämällä ne betonilla. Koneita voidaan pitää käynnissä rasvaamattomina, jolloin ne hyytyvät.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun kemiallisia aseita aiotaan tuhota keskellä sisällissotaa.

Syyria suostui tuhoamaan kemialliset aseensa sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli ryhtynyt harkitsemaan iskuja Syyriaan rangaistukseksi elokuisesta hermokaasuiskusta. Syyrian oppositio syyttää Damaskoksen lähellä tehdystä iskusta Syyrian hallitusta, kun taas hallitus kiistää väitteen.