Tulospalkkaus jakaa opettajien mielipiteitä

Helsinki on yksi harvoista kunnista, joissa opettajien tulospalkkaus on käytössä peruskouluissa, lukioissa ja ammattiopistoissa. Kunta-alalla etsitään keinoja työn tehostamiseen, mutta opetustyön tuloksia on vaikea mitata.

Kotimaa
Tulospalkkaus jakaa opettajien mieleipiteitä.

Osaa opettajista miellyttää, että opetustyössäkin on nykyään mahdollisuus tulospalkkaukseen, mutta palkitsemiskriteerit jakavat mielipiteitä.

Helsinkiläisen lukion lehtori Minna Mänttäri on tehnyt opetustyötä lähes kaksikymmentä vuotta. Työssään hän on tehnyt parhaansa jo ennen tulospalkkauksen tuloa.

- Sanoisin, että tulospalkkaus herättää opettajakunnassa hämmennystä ja huvittuneisuuttakin silloin tällöin, koska kriteerit eivät aina ole olleet hirveän asiallisia, Mänttäri sanoo.

Muun muassa ekologinen toiminta vaikuttaa koulujen tulospalkkioihin. Opettajien vaikuttamiskeinot ovat kuitenkin vähäiset.

- Koululla saattaa olla remontti käynnissä, jolloin sähköä kuluu tavallista enemmän, kun remonttikoneet ovat käynnissä. Keittiöremontin aikana tulee myös käytettyä pahviastioita, kun tiskikoneita ei voida käyttää. Opettaja ei siihen hirveästi voi vaikuttaa.

Myös biojätteen määrä on yksi tulospalkkioon vaikuttava kriteeri.

- Toki mainitsen oppilaille, ettei ruokaa oteta enempää kuin syödään, mutta ei opettaja ehdi oman syömisensä ohessa seuraamaan kaikkien oppilaiden ruokailua.

Tavoitteet räätälöidään koulukohtaisesti

Opetusvirasto laatii tavoitteet ja palkitsemiskriteerit kaupunginvaltuuston asettaman strategian pohjalta. Työryhmässä istuu myös Helsingin Opettajien ammattiyhdistyksen pääluottamusmies Jaana Alaja.

Minun mielestäni tämä asettaa koulut hiukan eriarvoiseen asemaan, koska eri lukioissa oppilaiden sosioekonominen tausta on melko erilainen.

lukion lehtori Minna Mänttäri

- Järjestelmää pyritään kehittämään koko ajan sellaiseksi, että siinä on suurempien tavoitteiden eli perustehtävän kannalta olennaisia asioita.

Tällä hetkellä näitä kriteerejä lukioissa ovat keskeyttämisprosentin alhaisuus, ylioppilaskirjoitusten arvosanat suhteessa koko maan tasoon ja opintoihin käytetty aika.

Tulospalkkiokriteerit räätälöidään koulukohtaisesti. Kouluja ei siis verrata toisiinsa, vaan niiden suoriutumista tarkastellaan suhteessa kunkin koulun omaan lähimenneisyyteen.

Siitä huolimatta järjestelmä ei vakuuta Mänttäriä.

- Minun mielestäni tämä asettaa koulut hiukan eriarvoiseen asemaan, koska eri lukioissa oppilaiden sosioekonominen tausta on melko erilainen. On oppilaita, jotka käyvät töissä koko lukion ajan melko aktiivisesti. Se on tietenkin ikävää, mutta me emme opettajina sille mitään mahda. On toki luonollista, että jos tekee lukion ohessa töitä, niin lukion suorittaminen saattaa kestää pitempään kuin kolme vuotta.

Palkkiot eivät irtoa helposti

Helsingin opetusviraston henkilöstölle maksetaan vuositasolla tulospalkkioita noin kolme miljonaa euroa. Summasta valtaosan saavat opettajat. Yksittäisen opettajan palkkio voi olla noin viisisataa euroa vuodessa.

Tulospalkkiot eivät irtoa helposti, sanoo Helsingin opetustoimen johtaja Rauno Jarnila.

- Kun tavoitteita asetetaan, niiden pitää yltää vähintään entiselle tasolle ja mieluummin vielä aiempaa parempaan. Se ei oikeastaan riitä, että on hyvä, vaan täytyy siis parantaa aikaisempaa suoritustaan.

Mänttärin mielestä jatkuva paremmuuden tavoittelu ei ole tarpeellista.

- Ymmärrän, että ideana on päästä aina parempaan tulokseen, mutta sekin on minusta vähän hassua, koska vallitsevat olosuhteet kouluissa ovat sitä mitä ovat. Ei joka vuosi voi tehdä paremmin kuin edellisvuonna.

Opettajien ammattijärjestö haluaa yhteisiä linjauksia kunnille

Opettajien ammattijärjestössä tulospalkkaus nähdään kehittämisen arvoisena järjestelmänä. OAJ toivoo, että kunnille saataisiin yhteneväisiä kriteerejä, jos käytäntö yleistyy.

- Opettajan työn tuloksen vaikuttavuutta oppilaisiin, kuinka hyviä kansalaisia heistä loppujen lopuksi tulee työelämään ja jatko-opintoihin, on todella vaikeaa vielä tänä päivänä arvioida. Mittarit ovat keskeneräisiä, neuvottelujohtaja Juha Jäsk sanoo.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus