Uudet ravitsemussuositukset pistävät voin ja punaisen lihan pannaan

Tutkijat haluavat rajata kovan rasvan määrän alle kymmeneen prosenttiin energian kokonaismäärästä. Valtaosan rasvasta pitäisi tulla kalasta, kasveista ja pähkinöistä. Punainen liha on vältettävien ruokien listalla.

Kotimaa

Torstaina julkaistuissa uusissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa on tiukennettu kovien eli tyydyttyneiden rasvojen saantisuositusta.

Nyt asiantuntijat sanovat tutkimustietoon vedoten, että kovan rasvan määrä pitää rajata alle kymmeneen prosenttiin kokonaisenergiamäärästä. Aiemmin suositus oli noin kymmenen prosenttia. Valtaosa rasvasta pitäisi olla niin sanottua pehmeää rasvaa, jota saa esimerkiksi kalasta ja tietyistä kasveista.

Edellisen kerran pohjoismaisia ravitsemussuosituksia päivitettiin 2004. Uudet suositukset piti julkaista jo viime vuonna, mutta työ venyi.

Lihansyönnistä ohjeita

Pohjoismaisen asiantuntijaryhmän toinen suomalaisjäsen, dosentti Ursula Schwab sanoo, että suosituksissa listataan ensi kertaa vältettäviä ja suositeltavia ruoka-aineita.

– Vältettävien puolella on (kovan rasvan lisäksi) punainen ja prosessoitu liha, sokeriset tuotteet, alkoholi, suolaiset tuotteet ja muutenkin suolaa pitäisi saada vähemmän, rasvaiset maitovalmisteet ja vaaleat viljatuotteet.

Suosituslistalle puolestaan yltävät kalan lisäksi kasvikset, hedelmät ja palkokasvit, pähkinät, siemenet ja täysjyvävilja sekä marjat.

Kaikkiaan rasvojen ja hiilihydraattien kriteeriksi otettiin uusissa suosituksissa määrän lisäksi laatu.

D-vitamiinisuositustakin muutettiin

Aiemmin pohjoismaisissa suosituksissa d-vitamiinin vuorokausisuositus on ollut 7,5 mikrogrammaa. Nyt sitä hivutettiin 10 mikrogrammaan.

Suomalaisten pitäisi siis pohjoismaisten tutkijoiden mukaan syödä nykyistä enemmän kalaa. Tutkijat eivät ota kantaa Itämeren ja sisävesien kalojen mahdollisiin ympäristömyrkkyihin.

Dosentti Schwab toteaa, että suomalaiset voivat noudattaa elintarviketurvallisuusviranomaisen Eviran linjausta, jossa on kuitenkin tehty poikkeuksia yleiseen suositukseen. Evira esimerkiksi kieltää raskaana olevia ja imettäjiä syömästä haukea sen mahdollisten elohopeapitoisuuksien takia.

Viranomaiset suosittelevat, kansa päättää itse

Seuraavaksi Valtion ravitsemusneuvottelukunta miettii, pitäisikö pohjoismaisia suosituksia tarkentaa kotimaan käyttöön. Huolenaiheena on muun muassa voin paluu rytinällä suomalaisten ruokapöytiin, ja sen vaikutukset suomalaisten sydänterveyteen.

– Ihmiset ovat erittäin hämmentyneitä. Jos mediaa seuraa, ei sieltä ohjeita terveyttä edistävään ruokavalioon juurikaan saa. Mikä on luotettavaa tietoa, niin ei se ole maallikolle lainkaan yksinkertainen asia arvioida, Ursula Schwab sanoo.

Pikainen kyselykierros Hakaniemen torilla Helsingissä valottaa hieman kansalaisten ajatuksia viranomaissuosituksista.

– Ei noissa mitään uutta ole. Itselle suositukset eivät ole kovin kaukana siitä mitä nytkin jo noudattaa, kertoo kolmekymppinen Juha.

Marjakauppias Harri puolestaan sanoo, että suomalaisten taloushuolet ovat näkyneet asiakasmäärissä viime vuosina.

– Suosituksia tulee aina uusia ja kuka tietää mihin ne perustuvat. Se aika rahakysymyskin monessa mielessä. Jos vedetään sitä pullamössöä, se ei ole tervellistä, mutta täyttää vatsan seuraavaan hetkeen.

Oma harkinta ja olo ovat Raija-Sinikka Rantalan ohjenuorana.

– Suositukset ovat aina vähän hupaisia, sillä ne muuttuvat niin nopeasti. Yritän hakea henkilökohtaisen tasapainon sille mitä syön ja aika vähän veisaan näistä varsinaisista suosituksista.

Keskustelu ravitsemussuosituksista jatkuu perjantaina 4.10. klo 21 TV1 A-Studio: Streamissa, jossa ovat vieraina professori Mikael Fogelholm ja verisuonikirurgi Taija Somppi.

Osallistu keskusteluun Twitterissä #a_stream ja Facebookissa (siirryt toiseen palveluun)