Professori muistuttaa: Hampaiden valkaisuun tarvitaan asiantuntijaa

Hampaiden valkaiseminen lisää suosiotaan, mutta herättää myös paljon kysymyksiä. Onko valkaisu turvallista, voiko sen tehdä jopa itse? Voiko netin aineisiin luottaa? Professori Pekka Vallittu Turun yliopistosta suosittelee asiantuntijoiden apua valkaisussa. Aineiden pitkäaikaisia vaikutuksia ei tiedetä.

Laservalkaisua Kuva: Minna Rosvall / Yle

Hampaiden valkaiseminen kasvattaa suosiotaan Suomessa. Varsinkin kesällä ja ennen pikkujoulukautta monet panostavat ulkonäköön. Kyselykierros Turussa toimiviin hammaslääkärikeskuksiin vahvistaa sen, että valkaisu herättää myös paljon kysymyksiä.

Professori Pekka Vallittu Turun yliopiston hammaslääketieteestä suhtautuu varauksellisesti hampaiden valkaisuun. Hänen mielestään valkaisuaineiden pitkäaikaisista vaikutuksista ei tiedetä tarpeeksi.

Kuinka paljon haurastuminen vaikuttaa hampaan kestävyyteen, sitä ei kukaan tiedä.

Pekka Vallittu, professori, Turun yliopisto

- Valkaisu vetyperoksidillä ja muilla peroksiideilla vääjäämättä haurastuttaa hampaan pintakerrosta. Kuinka paljon haurastuminen vaikuttaa hampaan kestävyyteen, sitä ei kukaan tiedä, kertoo Vallittu.

Professori kertoo, että vetyperoksidi tunkeutuu kiilleprismojen väliseen tilaan ja siellä olevat pienet  proteiinit denaturoituvat. Sitä kautta hammas vaalenee, mutta pinnalta myös haurastuu.

Professori varoittaa netin valkaisuaineista

Netin valkaisuaineita ei valvota professori Pekka Vallitun mielestä tarpeeksi.

- Nettikaupan kautta saatavat tuotteet ovat kokonaan asia sinällään. Niitähän ei pystytä valvomaan. Myytävät materiaalit ovat kosmetiikkalainsäädännön alaisia, mutta niiden valvonta lääketieteellisinä materiaaleina tai aineina on olematonta. Kukaan ei tiedä, kuinka vahvaa vetyperoksidia netin aineissa on ja mitä suuhunsa laittaa, varoittaa Vallittu.

Kukaan ei tiedä, kuinka vahvaa vetyperoksidia netin aineissa on ja mitä suuhunsa laittaa.

Pekka Vallittu, professori, Turun yliopisto

Vallittu muistuttaa, että valkaisusta kannattaa aina keskustella lääkärin kanssa.

- Jos valkaisuun päädytään, se pitää tehdä yhdessä hammaslääkärin kanssa tehdään se sitten kotioloissa tai hammaslääkärin vastaanotolla. Hammaslääkärin pitää antaa selkeä ohjeistus, mitä tehdään.

Suuhygienisti Matti Nurminen Turun Hammas-Pulssista on professori Vallitun kanssa samoilla linjoilla.

- Netin aineisiin ei voi luottaa. Asiakkaat ovat kyselleet jopa aineista, joita ei ole edes tarkoitettu hampaiden valkaisuun, kertoo Nurminen.

Kotivalkaisun voi tehdä hammaslääkärin avulla

Yksi kokenut valkaisujen tekijä on erikoishammaslääkäri Ilkka Ostela. Hän suosii kotivalkaisuja eli lääkäri antaa potilaalle ohjeet ja valkaisuaineet, ja valkaisu tapahtuu öisin potilaan kotona. Ostela on valkaisun kannalla, jos potilaan tilanne sitä vaatii. Hän myöntää, että kyse on kosmeettisesta hoidosta.

- Sillä ei terveyttä hoideta. Toisaalta kun ihmisellä on kauniit hampaat, voi olla , että henkisellä tasolla ihminen on vahvempi. Se on monelle ihmiselle erittäin tärkeä asia.

Minkälaisia kommentteja potilaat ovat kertoneet?

- Pääosin positiivisia. On potilaita, joilla hampaat on viillelleet. Silloin harvennetaan tahtia, valkaistaan vain esimerkiksi joka toinen yö. Yksikään potilas ei ole joutunut keskeyttämään, mutta tässä kotivalkaisussa käytetään näitä miedompia aineita, kertoo Ostela.

Voiko valkaisu epäonnistua?

Yksi monista kysymyksistä on se, voiko valkaisu epäonnistua. Erikoishammaslääkäri Ilkka Ostela myöntää, että kaikki hampaat eivät vaalene vaalennusaineilla.

- Epäonnistua voi siinä mielessä, että kaikki hampaat eivät vain vaalene. Se riippuu hampaan perusväristä. Jos hammas on kovin harmaa, silloin ei valkaisu ole oikea hoito. Silloin tarvitaan laminaatteja, kuoria hampaisiin tai jopa kruunutuksia, kertoo Ostela.

Kyllähän se vähän mietitytti, tehoaako se tarpeeksi hyvin ja tuleeko siitä jotain haittavaikutuksia.

Salla Kaski, hampaiden valkaisun kokeilija

Salla Kaski on kokeillut hampaiden valkaisua kotona hammaslääkärin ohjeiden mukaan. Tähän mennessä kaikki on mennyt hyvin.

- Kyllähän se vähän mietitytti, tehoaako se tarpeeksi hyvin ja tuleeko siitä jotain haittavaikutuksia.

Salla Kaski on sitä mieltä, että valkaisu kannattaa tehdä asiantuntijan avustuksella.

- Ehdottomasti kannattaa hakeutua hyvän hammaslääkärin vastaanotolle. Tulee sitten oikeat neuvot ja aineet.

Hammaslääkäriliitossa pohditaan myös, miten eettistä on se, että lääkäri luo tarpeita potilaalle, kun suosittelee hampaiden valkaisua. Toisaalta liitossa ollaan tyytyväisiä, jos kiinnostus suun terveydenhoitoa kohtaan kasvaa valkaisun ohessa.

Turussa toimivista hammaslääkärikeskuksista painotetaan, että valkaisupäätös tehdään hammaslääkärillä ja suuhygienistillä käynnin yhteydessä.