Pieni raha -näytelmä on ihmisen asialla

Kemin kaupunginteatterissa lauantaina ensi-iltansa saava näytelmä Pieni raha on huumorin sävyttämä draama. Sirkku Peltolan kirjoittamaan tekstiin pohjautuvaa näytelmää luonnehditaan yksinkertaisen elämän ylistykseksi, joka kysyy, mitä me todella tarvitsemme.

Kotimaa
Ohjaaja Petri Jäärni, Pieni raha-näytelmä
Aapo Kukko / Yle

Kemin kaupunginteatterin syksyn toinen ensi-iltanäytelmä Pieni raha kertoo omalaatuisesta aikamiespojasta, joka on koko ikänsä elänyt äitinsä helmoissa syrjäisessä kylässä. Elämä muuttuu, kun aikamiespoika alkaa ottaa askeleita ulkomaailmaan.

Ohjaaja Petri Jäärnin mukaan näytelmän perusajatuksen voi kiteyttää muutamaan sanaan, joita jokaisen olisi syytä miettiä.

– Tämä on tiivistetysti sanottuna näytelmä siitä, mitä meillä on. Mukana on humoristisia piirteitä, mutta tyylilajina on kotimainen vahva draama, Jäärni toteaa.

Pohjoiset juuret tuovat oman mausteen

Jäärni pitää Sirkku Peltolan kirjoittamaa näytelmää mainiona tekstinä. Jokainen teatterintekijä voi löytää sitä omanlaisensa tulkinnan. Jäärni löytää Pienestä rahasta kemiläisen ja Lappiin sopivan puolen.

– Se on taitavaa draamaa, jossa on vahvaa dramaturgiaa. Myös universaalisuus on vahva puoli, koska näytelmä ei ole liian paikkasidonnainen. Näen itse siinä omia kemiläisiä juuriani, mutta yksi iso asia on myös se, miten teksti runollisuudessaan antaa paljon ohjaajalle ja työryhmälle ajateltavaa. Tästä jokainen tekijä saa omansa näköisen, Jäärni pohtii.

Kotiseuturakkaus inspiroi ohjaustyötä

Jäärni on syntynyt Kemissä, mutta asunut vuosia Etelä-Suomessa. Petri palaa kotikulmilleen mielellään, sillä hän on omien sanojensa mukaan hyvin kotiseuturakas ihminen.

– Olen ollut kauan Kemistä poissa ja nyt on mukava katsella taas vanhoja kotikulmia. Ennen kaikkea on hienoa tehdä työtä tässä talossa ja nautin jokaisesta hetkestä täällä. Lämmöllä odotan, että kemiläiset tulevat näytelmää katsomaan.

Aapo Kukko, toimitusharjoittelija