Pääluottamusmies: Outokummun ilmoitus oli aikamoinen pommi

Teräskonsernin suunnitelmat 80 työpaikan vähentämisestä olivat Tornion tehtaiden työntekijöiden pääluottamusmies Jyrki Hyykoskelle pettymys. - Tämänpäiväinen ilmoitus oli aikamoinen pommi niskaan, Hyykoski toteaa.

Kuva: Riikka Rautiainen / Yle

Teräskonserni Outokumpu suunnittelee vähentävänsä 80 työpaikkaa Torniosta. Outokumpu aikoo poistaa käytöstä yhden terästehtaan hehkutus- ja peittauslinjan ja sen vuoksi työpaikkoja lähtee sekä Torniosta että Hollannista.

Tornioon saattaa kuitenkin syntyä uusia työpaikkoja, kun osa Saksassa ensi vuonna suljettavan tehtaan tuotannosta siirretään Tornioon. Tornion tehtaiden terästuotannon johtaja Martti Sassi ei kuitenkaan suostu arvioimaan, kuinka paljon tuotannon siirto luo työpaikkoja Tornioon.

Tornion tehtaiden työntekijöiden pääluottamusmies Jyrki Hyykosken mukaan työntekijät ovat odottaneet johdolta jo pitkään tietoa, kuinka paljon tuotannon siirto luo työpaikkoja Tornioon.

– Olemme pitkin vuotta kyselleet yhtiön ylimmältä johdolta, miten Torniota kuormitetaan tulevaisuudessa. Vastaus on ollut, että jokaista yksikköä ja osastoa kuormitetaan enemmän kuin nyt. Tämänpäiväinen ilmoitus oli aikamoinen pommi niskaan, Hyykoski sanoo.

Martti Sassin mukaan työpaikkojen vähentäminen pyritään hoitamaan eläke- ja muilla järjestelyillä ilman kovia irtisanomisia. Outokummun mukaan yt-neuvottelut eivät koske Tornion ferrokromitehdasta eivätkä Kemin kaivosta.

Euroopassa muutokset saattavat johtaa jopa tuhannen työpaikan vähentämiseen Euroopassa.