Hyppää sisältöön

Solidiumin toimitusjohtaja: Kannustimet voisivat olla nykyistä aggressiivisemmatkin

Valtion sijoitusyhtiön johtajan mielestä valtio-omisteisten yhtiöiden peruspalkat voisivat olla nykyistä pienemmät ja kannustimet vastaavasti suuremmat.

Valtio-omistajaa edustavan Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen uskoo, että valtio-omisteisten pörssiyritysten hallitusten jäsenten palkkioiden korotukset ovat ensi keväänä hyvin maltillisia.

Solidium on valtion sijoitusyhtiö, ja sen tehtäviin kuuluu hallitusvalintoihin vaikuttaminen, mutta ei päätöksentekoon puuttuminen.

Järvinen sanoo, ettei voi luvata, että valtionyhtiöiden toimitusjohtajien palkankorotukset jäisivät nollalinjaan, kuten valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.) on toivonut. Hautalan mukaan hallitukset ovat luvanneet pidättäytyä kiinteän palkan korotuksista, mikäli moisiin ei ole erityistä syytä.

- Uskon, että hallitukset yhtiöissä toimivat vastuullisesti tässä erittäin vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, jossa Suomessa eletään, sanoo Solidiumin toimitusjohtaja.

Toimitusjohtaja Järvinen sanoo Solidiumin olevan sitä mieltä, että peruspalkat voisivat olla pienemmät ja kannustimet vastaavasti suuremmat. Tämä koskee Järvisen mukaan sekä johtoa että muuta henkilöstöä.

- Omistajat eivät määrittele palkkoja, vaan yhtiöiden hallitukset, Järvinen korostaa.

Hän soisi, että hallituksilla olisi nykyistä enemmän ymmärrystä siitä, millä asioilla on merkitystä osakkeen ja yhtiön kannalta.

Järvinen on tyytyväinen Solidiumin salkun noin 14 prosentin tuottoon tilivuonna, joka ulottui kesästä 2012 kesään 2013.

Ongelmia tuotti perusteollisuus: Talvivaara, Outokumpu ja Rautaruukki.

Solidiumin tuotot olisivat riittäneet vain 400 miljoonan euron voitonjaon maksuun. Kun valtio kuitenkin halusi 800 miljoonaa euroa viime vuoden tapaan, Solidiumin piti myydä TeliaSoneraa.

Tästä koituu 23 miljoonan euron osinkojen menetys ensi keväänä.

- Koko olemassaolomme ajan olemme käyneet aktiivista keskustelua omistajamme kanssa siitä, mikä on odotettu osinkotaso.

Solidium ei aio tukea osakeostoin säästöjen tehostamisesta tiistaina kertonutta Outokumpua.  Järvisen mukaan valtio-omistajalla malttia riittää, ja sijoitukset ovat pitkäaikaisia.