Nuoret eivät löydä divareihin

Divareissa käy aiempaa vähemmän nuoria. On vaikea ennustaa, millaisesta kirjasta tulee ajan myötä arvokas.

Kotimaa
Ostappa nippu Tex Willereitä!
Ostappa nippu Tex Willereitä!YLE Etelä-Karjala

Nuoriso on vähentynyt divarien asiakaskunnassa.

- Pahoin pelkään, että netti ja pelit vievät nuorison mielenkiinnon pois kirjoista, kertoo Oulun Ale-Kirjan yrittäjä Suvi Viitasaari.

Viitasaari on neljännen polven divariyrittäjä, jonka liikkeessä kiertävät kirjojen lisäksi myös uusimmat naistenlehdet.

- Miehet hakevat esimerkiksi Tex Willereitä ja muuta kevyempää iltalukemista.

Esimerkiksi Oulussa on 30 vuoden aikana tapahtunut suuri muutos: yli kymmenestä divarista jäljellä on enää kolme.

- Periaatteestakaan periksi ei anneta, sillä olisi surku, jos tällainen ala häviäisi maailmankartalta.

Ei kiitos tietosanakirjoille

Jos kirjahylly pursuilee kotona, divariin ei kannata suunnata esimerkiksi tietosanakirjojen kanssa. Sen sijaan divariin kannattaa tarjota nimekkäitä uutuuskirjoja. Myös erä- ja Lappiaiheiset kirjat, Aku Ankan kovakantiset ja muut sarjakuvat, sotakirjat ja -historiat sekä uudet lehdet tekevät kauppansa.

Kirjan arvon ja myyntiarvon tunnistaminen vaatii vuosien kokemuksen.

Suvi Viitasaari

- Nätisti sanottuna tusinatavaraa meille ovat kirjat, joita on kertynyt joka toisen ihmisen hyllyyn, ja aika on ajanut niiden ohi. Silloin ne siirtyvät meilläkin poistomyyntiin.

Vanha kirja ei ole kuitenkaan automaattisesti kelvoton. Joidenkin kirjojen arvo kasvaa vuosien varrella. On vaikeaa ennustaa, mistä kirjoista tulee lopulta arvokkaita ja millaisista kirjoista maksetaan eniten.

- Kirjan arvon ja myyntiarvon tunnistaminen vaatii vuosien kokemuksen. Divariin ei pysty ottamaan työntekijää tuosta vain. Vaatii kokemusta ja harjoittelua tunnistaa, mikä kirja myy ja millä hinnalla.

Kirjan suosio on arvoitus

Esimerkiksi joululahjaksi saadut kirjat löytävät tiensä divariin heti pyhien tai viimeistään uuden vuoden jälkeen. Tämäkään ei ole aukotonta, sillä jotkut kirjat lähtevät kiertoon hitaammin, ja niitä joudutaan odottamaan.

- Uusinta Reijo Mäkeä ja Dan Brownia on odotettu jo pitkään. Niitä on myyty paljon, mutta jostakin syystä ne eivät ole vielä lähteneet kiertoon, Viitasaari sanoo.

Viitasaari ei myönnä rakastavansa mitään kirjaa niin paljon, ettei voisi luopua siitä.

- Jos en pystyisi luopumaan kirjoista, en voisi tehdä tätä työtä. Yksi lempikirjoistani on Carlos Ruiz Zafónin Tuulen varjo. Sen tunnelma ja fiilis ovat jääneet mieleen.