Vastuu on myös kuluttajalla - terve järki mukaan nettitreffailuun

Moni suomalainen tuudittautuu siihen uskomukseen, että viranomaiset pitävät huolen kuluttajansuojasta. Vaikka monissa asioissa tämä pitää paikkansa, kuluttajaviranomaiset muistuttavat ihmisiä olemaan myös itse huolellisempia.

Kotimaa
Tietokoneen näppäimistö.
Yle

Euroopan kuluttajakeskuksen Suomen toimipisteen johtajan Leena Lindströmin mukaan suomalaiset lukevat vain harvoin pienellä printattuja sopimuksia. Useimmat kuluttajat tuudittautuvat liikaa siihen, että joku muu valvoo asioita heidän puolestaan.

- Suomalaiset lukevat hyvin harvoin sopimusehtoja. Täällä kuluttajat saattavat jopa luottaa siihen, että jos kyseessä on iso kansainvälinen yritys, niin kyllä viranomaiset ovat jo tarkistaneet ne ehdot. Tosiasiassa myös kuluttajien tulee olla tarkempia, sanoo Lindström.

Lindsröm muistuttaa, ettei hienojen mainoslauseiden pidä antaa sumentaa omaa harkintakykyä.

Suomalaiset lukevat hyvin harvoin sopimusehtoja. Täällä kuluttajat saattavat jopa luottaa siihen, että jos kyseessä on iso kansainvälinen yritys, niin kyllä viranomaiset ovat jo tarkistaneet ne ehdot.

Leena Lindström

- Aina, kun jossain kerrotaan, että jotain saa tai voi tehdä ilmaiseksi, niin kannattaa ruveta katsomaan, että mistä se maksullinen palvelu oikein alkaa. Ilmaista ei yksinkertaisesti enää tänä päivänä liike-elämässä ole.

Kuluttajan tulisi olla valmis näkemään myös vaivaa tarvittavien tietojen etsimiseen.

- Vaikka tieto ei olisi helposti saatavilla, kuluttajan tulisi aina penkoa sopimusten ehtoja tarkemmin ja katsoa, mihin on oikeasti sitoutumassa. Jos tietoa ei löydy nettisivulta, pitäisi olla yhteydessä asiakaspaveluun, sanoo kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Katri Väänänen.

Maalaisjärki pitää nettihuijarit loitolla

Ongelmat nettitreffailussa poikivat Ylen nettisivujen kyselyssä muun muassa tällaisia kommentteja:

Joka näihin lähtee mukaan ottaa riskin, että kaikenlaista voi tapahtua. Itsesuojeluvaisto kannattaa pitää hereillä koko ajan.

Itseäni oikeastaan suututti mediassa kerrottu tarina keski-ikäisestä miehestä, joka lähti Afrikkaan "rakastaan" tapaamaan. Minne on kadonnut ihmisten maalaisjärki? Mitä pienemmäksi tämä meidän pallomme käy, sitä helpompi meitäkin pienen maan järkikansalaisia on huiputtaa. Kyllähän kaikessa deittailussa täytyy luottaa itseensä eikä myydä itseään liian halvalla. Oma kehotukseni on, että nettiin vaan ja deittailemaan, mutta järki käteen.

Kokeilin ensimmäiseksi Suomi24-sivustoa ja olin siellä jopa ylivarovainen. Loin itselleni täysin uuden nimen ja sähköpostin enkä laittanut ollenkaan kuvaani profiiliin.

MatchAffitinity-sivustolta tulee joka päivä samaan aikaan "voit nyt nähdä kuvan" -ilmoitus. Oikeastihan jokaisen jäsenen pitäisi itse päättää siellä, kenelle kuvansa näyttää. Mutta kun kuvia muilta jäseniltä tulee aina samaan aikaan vuorokaudesta olen päätellyt, että systeemi lähettää niitä.