1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Seinäjoen taidetarjonta ei ole pelkkää Alvaria

Seinäjoki Art and Design Week tuo esille monipuolisesti Seinäjoen ja laajemmin koko Etelä-Pohjanmaan taide- ja muotoiluosaamista. Alvar Aallon lisäksi tapahtumaviikolla näkyvät sekä salmiakkikuvio että muutkin pohjalaisen muotoilun tuotteet.

Alvar Aallon suunnittelema Artek 60 jakkara täyttää tänä vuonna 80-vuotta Kuva: Riikka Porttila / Yle

Taiteen ja designin viikko avattiin tiistaina Seinäjoella. Runsas yhteistyökumppaneiden määrä mahdollisti Seinäjoki Art and Design Week -tapahtuman kertoo tuottaja Johanna Hietanen. Taustalla on ammattitaitoisia tapahtumajärjestäjiä, yrityksiä ja yhdistyksiä. Toki Alvar Aallon vetovoima oli yksi mahdollistaja.

Aaltoa kulttuurimatkaillen -hanke sattuu sopivasti tapahtuman ajankohtaan ja sen myötä Aalto näkyy näyttävästi tapahtumaviikolla. Kuitenkaan koko SADW ei nojaudu pelkkään Aaltoon, vaan tarjolla on monipuolisesti sekä lapsille että aikuisille taidetta ja designia.

– Kyllähän tunnetut nimet tekee kantavan pohjan tällaiselle tapahtumalle, Hietanen toteaa.

Taidetta ei tarvitse katsella pikkurilli pystyssä

Jos taide määritellään niin, että se on jonkun ihmisen luomaa, niin pohjalaisille tuttu salmiakkikuvio voidaan luokitella taiteeksi, sanovat Taiteen ja designin viikon järjestäjät. Ainakin moni muotoilija on soveltanut yksinkertaista kuviota monella eri tapaa.

– Kuvio näkyy myös SADW-tapahtumassa, Johanna Hietanen vinkkaa.

Tapahtumaan toivotaan löytävän myös niiden, jotka eivät ole aiemmin käyneet vastaavissa tapahtumissa.

– Taide ja design eivät saisi sanana säikyttää, sillä tarkoituksena ei ole kulkea pikkurilli pystyssä tapahtumapaikalta toiseen.

Tapahtumajärjestäjät ovat tietoisesti yrittäneet rakentaa ohjelmistoa niin, että kynnys osallistua on matala. Tuottaja Johanna Hietanen varoittaa, että taide voi jopa viedä helposti mennessään!

– Taiteeseen voi jäädä koukkuun, Johanna naurahtaa.