Energiateollisuus: Kansainvälinen kilpailu kurittaa voimalaitosvalmistajia

Maailmanlaajuinen talouskriisi vaikeuttaa tilannetta kaikilla energialaitoksia valmistavilla teollisuusyrityksillä. Kotimainen kysyntä esimerkiksi tuulivoimaloiden kohdalla ei riitä takaamaan työtä voimalavalmistajille.

talous
Tuulivoimalan roottoria asennetaan turbiinin konehuoneeseen.
Yle / Raine Martikainen

Tuulivoimaloita valmistavien konepajojen talousvaikeudet johtuvat Energiateollisuus ry:n mukaan tiukasta kansainvälisestä kilpailusta. Tuulivoimayhtiö Winwind kertoi eilen tiistaina talousvaikeuksiensa pahentuneen entisestään.

Energiaa tuottavia yrityksiä edustavan Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen sanoo, että maailmanlaajuinen talouskriisi vaikeuttaa tilannetta kaikilla energialaitoksia valmistavilla teollisuusyrityksillä, eivätkä Suomen tuulivoimahankkeet hänen mukaansa yksin riitä elättämään teollisuusyrityksiä. Kotimaassa tuulivoimalahankkeita on vireillä silti runsaasti.

- Meillä on valtavan paljon suunnitelmia investoinneiksi, jotka odottavat toteutumistaan. Investointihalukkuutta energiayhtiöillä riittää, kun niihin vain annettaisiin mahdollisuus, sanoo Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen.

Naukkarinen myöntää, että on epätodennäköistä, että kaikkia vireillä olevia hankkeita tullaan Suomessa toteuttamaan. Varsinkaan vallitsevassa talouskriisissä, jossa energiayhtiöiden voi olla vaikeaa saada rahoitusta voimalaitoshankkeilleen.

- Yleinen toimintaympäristön epävarmuus vaikuttaa myös, se miten Suomen ja Euroopan kilpailukyky kehittyy. On selvää, että kaikki hankkeet, joihin suunnitelmia on tehty, eivät toteudu, Naukkarinen sanoo.

Naukkarinen antaa myös kiitosta päättäjille. Hänen mukaansa Suomessa on tehty paljon hyviä päätöksiä, jotka helpottavat tuulivoiman lisärakentamista. Hän korostaa, että volyymiltaan tuulivoima ei tule olemaan muihin energiamuotoihin verrattuna kovin massiivinen teollisuudenala, mutta kansainvälisten päästötavoitteiden toteutumisen kannalta välttämättömiä.

- Tuulivoiman lisäämisen edessä on melkoinen vaikeuksien viidakko, mutta onneksi sitä on saatu laajalla yhteistyöllä selvitettyä, Naukkarinen pohtii.