Seurakuntayhtymä karttaa veroruuvin kiristystä

Ensi vuoden budjettiehdotus rakentuu säästöjen osalta juustohöyläperiaatteelle. Kirkollisveroa ei haluta korottaa, koska sen pelätään lisäävän kirkosta eroamisia.

seurakunnat
Turun tuomiokirkko.
YLE / Devy Nagalingam

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä on jatkamassa alijäämäisten budjettiensa sarjaa. Kirkkoneuvoston käsittelyyn tuleva ensi vuoden talousarvioehdotus jäisi 1,2 miljoonaa euroa miinusmerkkiseksi. Näin siitäkin huolimatta, että rakennuskannasta myytäisiin kymmenkunta vuokra-asuntoa ja ei-välttämättömiksi katsottuja seurakuntakoteja.

Kirkollisvero sen sijaan säilyisi yhdessä prosentissa, mutta korotusvaateitakin on esitetty. Esimerkiksi 0,25 prosenttiyksikön noston on laskettu kasvattavan verokertymää noin kuusi miljoonaa euroa. Seurakuntayhtymän hallintojohtaja Hannu Kallio ei pidä korotusta järkevänä ratkaisuna.

- On olemassa jäseniä, jotka eivät koe seurakunnan toimintaa niin tärkeäksi. Jos veroprosenttia nostetaan, se saattaa lisätä kirkosta eroamista.

Veroprosenttiasia on noussut seurakuntayhtymän sisällä keskustelun kohteeksi kuluvan vuoden säästötoimenpiteiden vuoksi. Esimerkiksi Mikaelin seurakuntaneuvoston mielestä ilman korotusta edessä on toimintojen alasajoja ja työntekijöiden ylikuormittumista.

Hannu Kallio myöntää, että seurakuntayhtymän uusi talousarvio rakentuu jälleen juustohöyläperiaatteelle, jossa säästetään tasaisesti kaikista toiminnoista. Helpompi tie olisi kiristää veroa.

Jos veroprosenttia nostetaan, se saattaa lisätä kirkosta eroamista.

Hannu Kallio

- Verokeskustelu tietysti vain lisääntyy, jos tilanne menee huonompaan suuntaan. Käsityksemme mukaan taloudessa tapahtuu kuitenkin ensi vuonna käänne parempaan. Verotuloennusteemme on korkeampi kuin kuluvan vuoden osalta. Siinä mielessä veronkorotuspaineita ei nyt ole, painottaa Kallio.

Tilanne saattaa muuttua, jos hallituksen tavoittelema kuntarakenneuudistus toteutuu Turun seudulla. Kuntaliitosten myötä myös seurakunnat menevät yhteen.

- Jos seurakuntayhtymän koko kasvaa, syntyy automaattisesti myös kirkollisveroprosentin nostopaineita. Näin siksi, että meitä ympäröivien seurakuntien talous perustuu yli prosentin veroäyrille. Silloin veroprosenttiasia tulee ajankohtaiseksi aivan eri tavalla, arvioi Hannu Kallio.