Turun syömishäiriöhoito hakusessa

Turkuun avattiin yksityinen syömishäiriöklinikka, jonne ei asiakkaita ole liiemmin kuulunut. Ahmimishäiriöstä kärsivä mies saa julkisella puolella hoitoa, jota ei halua. Hoidetaanko Turun syömishäiriöpotilaita parhaalla tavalla?

Ajankohtainen kakkonen
Mikko Luotokoski.
Mikko Luotokoski saa hoitoa ahmimishäiriöönsä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Mies haluaisi mieluummin yksityiselle klinikalle.Yle

- Silloin tuli syötyä paljon, että tuli ähky ja oksennus. Heräsin siihen, että tarvitsen apua. Olisin jo monta vuotta sitten tarvinnut apua.

Mikko Luotokoski istuu pienessä valkoisessa huoneessa koruttomalla puusängyllä ja kertoo, miten alkoi hakea apua ahmimiseensa vasta alkuvuodesta 2014. Ongelmia syömisen ja ylipainon kanssa oli ollut jo pitkään, mutta vasta oireiden pahentuessa Luotokoski ajatteli sairastavansa syömishäiriötä.

Haastattelun aikaan elokuussa Luotokoski on ollut jo kuukauden Turun yliopistollisen keskussairaalan (TYKSin) psykiatrian kriisiosastolla. Luotokoski on osastolla hoidossa päivät ja palaa illaksi kotiin vaimonsa ja lapsensa Iuokse.

Tiukan, vain 1 200 kalorin sairaaladieetin ansiosta paino on lähtenyt laskemaan, mutta paluu kotiin ja vanhoihin syömistapoihin huolettaa Luotokoskea.

- Kun minut passataan kotiin, en usko tämän johtavan mihinkään. Tämän tasoinen hoito ei vie paljoa eteenpäin.

Luotokoski on hyvin tyytymätön TYKSissä saamaansa hoitoon. Ruoanlaittotaitoja ei opi, kun ateriat tuodaan sairaalassa potilaalle valmiiksi annosteltuina ja omissa rasioissa.

- Päivällä on yleensä yksi keskustelu. Aina ei sitäkään. Kerran päivässä käyn tekemässä kahdenkymmenen minuutin lenkin, mutta sen jälkeen minulla ei ole mitään, Luotokoski kertoo.

Suurimman osan kriisiosastolla viettämästään ajasta hän kuluttaa huoneessaan istumalla. Voitaisiinko Luotokoskea hoitaa paremmin jossain muualla?

Näkökulma 1: Yksityinen hoitotalo tarjoaa parempaa ja halvempaa hoitoa

Maskussa asuva Luotokoski näki paljon vaivaa, ettei olisi joutunut vastaanottamaan TYKS:n hoitoa. Yhdessä Sirkku Mikkolan, syömishäiriöiden hoitoalan yrittäjän kanssa lähdettiin metsästämään maksusitoumusta. Luotokoski olisi halunnut hoitoa Mikkolan vuonna 2011 perustamasta Futuurista. Yksityinen hoito olisi ollut liian kallista kokonaan Luotokosken itsensä maksaa. Maksusitoumuksessa kotikunta sitoutuu maksamaan potilaan hoidon, vaikka sitä tarjoaa yksityinen palveluntuottaja.

Turussa maksusitoumuksen saamiseen vaikuttavat erityisesti kaksi tahoa, jotka molemmat tarjoavat hoitoa syömishäiriöihin. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille kuuluu Turussa TYKS, jossa Luotokoski on hoidossa. Turun kaupungiïla taas on omat terveyspalvelut syömishäiriöihin, muttei vaativaa erikoissairaanhoitoa kuten sairaanhoitopiirillä.

Maksusitoumuksen myöntää potilaan kotikunta. Kunta voi kuitenkin pyytää suositusta tai ehdotusta sairaanhoitopiirin lääkäriltä maksusitoumuksen kirjoittamiseksi. Luotokoskea kehotettiin kääntymään maksusitoumuksen saamisessa vuoroin kotikunnan, vuoroin sairaanhoitopiirin puoleen. Lopulta Luotokoski kypsyi odottamiseen ja suostui menemään TYKS:n kriisiosastolle.

- Se oli aikamoista pyöritystä, muistelee Sirkku Mikkola, joka yritti yhdessä Luotokosken kanssa saada tätä asiakkaakseen.

Ongelma on yrittäjälle tuttu. Futuuri Oy:n perustamisesta on kulunut kaksi vuotta, mutta sen aikana hoitotalossa on ollut kerrallaan korkeintaan kaksi asiakasta. Nyt puolityhjillään odottaviin tiloihin mahtuisi kuusi asiakasta.

Yksityinen hoitotalo tarjoaa nopeaa ja yksilöllistä apua

Futuurin palvelut ovat erikoistuneet vain syömishäiriöiden hoitoon ja siten Mikkolan mukaan sopivat paremmin osalle syömishäiriöpotilaista, vaikkapa Luotokoskelle. Potilaiden käytettävissä on dieettikokki, jonka avulla opetellaan ruoanlaittoa kaupassakäynnistä kokkaukseen asti. Futuurin hinta, 395 euroa hoitopäivältä, on reilusti halvempi kuin esimerkiksi TYKSin nuorten syömishäiriöpotilaiden päivähoito, hinnaltaan 720 euroa.

TYKS ja Turun kaupunki tarjoavat syömishäiriöpotilaille hoitoa Futuuria halvemmalla, mutta hoito ei ole erikoistunut vain syömishäiriöihin, vaan myös muihin mielenterveyden häiriöihin. Mikkolan mukaan julkisen puolen hoitokustannuksia lisäävät pitkät jonotusajat ja niiden aiheuttamat kulut ja sairauslomat.

Esimerkiksi Turun kaupungin ravitsemusterapeutin vastaanotolle pääsyä voi joutua odottamaan vuoden. Lievemmästä syömishäiriöstä kärsivät potilaat joutuvat odottamaan esimerkiksi TYKS:n hoitoa kahdesta kolmeen kuukautta.

- Väitän, että kokonaiskustannukset jäisivät edullisemmiksi, sanoo Mikkola yrityksensä palveluista.

Alkukeväästä 2013 Turun sosiaali- ja terveyslautakunta totesikin kantanaan, että Futuurin palveluita pitäisi käyttää enemmän, aluksi kokeilumielessä. Päätöksen jälkeen mikään ei ole silti muuttunut.

Näkökulma 2: Julkinen sairaala tarjoaa parempaa ja halvempaa hoitoa

Miksi Mikko Luotokosken edes pitäisi saada hoitoa yksityisestä paikasta, kun hoitoa on tarjolla julkisessakin sairaalassa?

Futuurin tarjoama hoito, vaikka onkin erikoistunut syömishäiriöihin, ei ole erikoissairaanhoitoa eikä sovellu vaikeimmin sairastaville syömishäiriöpotilaille. Hinta olisi Luotokosken tämänhetkistä hoitoa kalliimpi: hoitopäivä Futuurissa maksaa 395 euroa ja hoitopäivä TYKS:n kriisiosastolla 260 euroa. TYKS:n nuorten syömishäiriöpotilaiden hoito on paljon kalliimpaa, koska hoito on erikoistunut syömishäiriöihin.

Yksityinen hoitopaikka laskuttaisi muun muassa tutkimuskustannuksista erikseen. Jos pelkät yksityisen hoitopaikan omat palvelut eivät riitä potilaalle, saattaa hoitolasku kasvaa yllättävän isoksi.

Hoito on kattavampaa isossa sairaalassa

Toinen TYKS:n kriisiosaston potilas, joka suostuu antamaan haastattelun nimettömänä, kertoo olevansa tyytyväinen hoitoon.

- Edellisellä kerralla, kun tulin tänne, olin aika lähellä kuolemaa. Jos en olisi ollut täällä, niin minua ei välttämättä olisi enää, kertoo anoreksiaa yli kaksikymmentä vuotta sairastanut nainen.

Hän on itse pitänyt hyvänä asiana, että osasto ei ole vain syömishäiriöihin erikoistunut. Hänellä on kokemusta myös yksityisestä, vain syömishäiriöihin keskittyneestä hoitopaikasta.

- Oireet lähtivät tarttumaan toisiin.

Lisäksi naisen mukaan osastolla saa keskusteluapua lähes aina, kun siltä tuntuu. Julkisen puolen tarjoama hoito on ollut hänelle parempaa kuin hänelle tähän mennessä tarjottu yksityinen hoito.

TYKS:n aikuispsykiatrian osaston ylilääkäri Tero Taiminen kertoo, että heidän päivähintaansa kuuluvat kaikki palvelut hammaslääkärin vastaanotosta psykoterapiaryhmäkäynteihin.

- Usein syömishäiriöpotilaat tarvitsevat eri alojen lääketieteen asiantuntijoita. Me pystymme arvioimaan myös samanaikaiset psykiatriset rinnakkaishäiriöt ja hoitamaan niitä.

Sairaalassa osataan arvioida potilaalle sopiva hoito

Jyrki Heikkilä, Turun kaupungin psykiatrisen erikoissairaanhoidon ylilääkäri, on henkilö, joka maksusitoumuksia turkulaisille kirjoittaa. Sosiaali- ja terveyslautakunnan kanta myös yksityisten palveluiden käyttämisestä on hänelle tuttu.

- Me emme tietenkään voi muuttaa potilaiden hoitoa lautakunnan päätöksen mukaan, vaan kliinisten päätösten perusteella.

Kliinisillä päätöksillä Heikkilä tarkoittaa lääketieteellisiä päätöksiä, joita hoitoryhmä tekee yhdessä potilaan kanssa.

Heikkilän mukaan maksusitoumuksia Futuuriin ei kirjoiteta kovin paljoa, koska hoito on kalliimpaa, eikä erikoissairaanhoidon tasoista. Haastattelun jälkeen lähettämässään sähköpostiviestissä hän muistuttaa, että yksityisten palveluiden ostoon käytetty raha on pois omasta hoidosta, esimerkiksi henkilökunnan palkoista.

- Palveluiden tuottamismalli ei voi syntyä siten, että yksïkköjä vain perustetaan, ja sitten niitä pitäisi olemassaolon perusteella käyttää. Suunnitelman tulee perustua todelliseen tarpeeseen ja kustannus-hyötyanalyysiin

Onko yhteistyö mahdotonta?

Tilanne on samankaltainen Oulussa, missä Mindfood Oy avasi keväällä yksityisen syömishäiriöyksikön. Maksusitoumusten saaminen halukkaille asiakkaille ei ole helppoa. Syömishäiriötä sairastavien perheiltä ja läheisiltä tulee paljon kyselyjä, miten Mindfoodin hoitoon voisi saada maksusitoumuksen.

- Paljon enemmän tulee kyselyjä kuin lähetteitä, sanoo Mindfoodin toiminnanjohtaja Elina Keinänen.

Hän ymmärtää, että kunnilla on vain rajattu määrä rahaa ostopalveluihin. Keinänen kuitenkin uskoo, että heidän yksikkönsä tarjoamalla ennaltaehkäisevällä työllä puututtaisiin syömishäiriön kehittymiseen ennen kuin potilas tarvitsee kallista erikoissairaanhoitoa. Näin kunnat lopulta säästäisivät rahaa.

Turussa Futuurin tulevaisuus näyttää perustaja Sirkku Mikkolan mukaan epävarmalta.

- Hyvä kun ollaan tähän asti hengissä pysytty. Aikomus on sinnitellä edelleen, mutta jos toiminta ei tästä vilkkaammaksi muutu, niin ei ole järkeä jatkaa tällaisessa löysässä hirttosilmukassa.

- Tiedän, että Futuuri on ollut tyytymätön heidän käyttöönsä, mutta minun mielestäni meillä on ollut hyvää suunnittelua ja keskustelua koko ajan, sanoo ylilääkäri Heikkilä.

- Toivoisin Futuurin säilyvän hoitovalikoimassa.

Aiheesta lisää illan Ajankohtaisessa kakkosessa, TV2 klo 21.