Ylen kirjeenvaihtaja Washingtonissa: Kriisien kautta etenemisestä on tullut arkipäivää

Yhdysvalloissa eletään yhtä talouskriisiä, ja toinen painaa jo päälle. Lokakuun lopulla maa voi olla maksukyvyttömässä tilassa. Radikaalit republikaanit katsovat, ettei heidän tarvitse tehdä myönnytyksiä.

Yhdysvalloissa kongressi yrittää jälleen saada aikaan budjettisopua. Samaan aikaan sadattuhannet liittovaltion työntekijät ovat pakkolomalla.

- Tilanne hankaloittaa etenkin näiden 800 000 pakkolomalla olevan ihmisen elämää, kertoo Ylen kirjeenvaihtaja Olli-Pekka Sulasma.

Esimerkiksi tänä aamuna sotilastukikohtien siviilityöntekijät menivät töihin, mutta osan heistä katsotaan olevan niitä, joiden työtä ei lasketa aivan välttämättömäksi, joten he lähtivät kesken päivän kotiin.

Esimerkiksi lennonjohdossa työntekijät ovat paikalla, mutta muun muassa heidän palkanmaksunsa voi viivästyä.

Maan budjetiton tila näkyy etenkin pääkaupungissa Washingtonissa.

- Muuallakin maassa se näkyy esimerkiksi palveluiden hitautena. Turisteille se näyttäytyy kiinniolevina museoina ja kansallispuistoina, Sulasma kuvailee.

Velkakatto tulee pian vastaan

Tilanteen uumoillaan kestävän päiviä tai jopa viikkoja.

- Piiska tai porkkana voi olla se, että valtiovarainministeriö ilmoitti velkakaton tulevan vastaan 17. lokakuuta, Sulasma muistuttaa.

Lokakuun lopulla maa voi siis teoreettisesti olla tilassa, jossa se on maksukyvytön. Se olisi vakavampaa kuin päällä oleva kriisi.

- Seuraavat kaksi viikkoa eletään siis yksi rahoituskriisi päällä, ja toinen uhkaa, Sulasma kuvailee.

Taustalla on republikaanien radikalisoituminen. Viime vaaleissa äärimmäisesti ajatteleva Teekutsuliiike sai kongressipaikkoja.

- He katsovat olevansa vastuussa vain äänestäjilleen, heidän ei tarvitse tehdä myönnytyksiä, kriisien kautta etenemisestä on tullut arkipäivää, Sulasma huomauttaa.