1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pussy Riotin jäsen lopetti syömälakkonsa

Viranomaisraportti vahvistaa vankilan työolojen olevan kurjat. Raportissa ei kuitenkaan nähdä syytä aloittaa tutkintaa vankilan henkilökunnan toimista. Raportti julkaistiin samana päivänä, kun Nadežda Tolokonnikova lopetti syömälakkonsa.

Ulkomaat
Punkperformanssiryhmä Pussy Riotin jäsen Nadežda Tolokonnikova eristyssellissään Partzan kylässä sijaitsevassa vankilassa.
Punkperformanssiryhmä Pussy Riotin jäsen Nadežda Tolokonnikova eristyssellissään Partzan kylässä sijaitsevassa vankilassa 25. syyskuuta.Ilja Shablinski / AFP / Lehtikuva

Punkperformanssiryhmä Pussy Riotin jäsen Nadežda Tolokonnikova on päättänyt tänään tiistaina liki yhdeksän päivää kestäneen syömälakkonsa. Tolokonnikovan puolison mukaan tämä on valmis aloittamaan uuden lakon, ellei häntä siirretä toiseen vankilaan. Tolokonnikova on naisvankilassa Mordvassa noin 500 kilometrin päässä Moskovasta. Hän kärsii kahden vuoden tuomiota.

Pjotr Verzilovin mukaan hänen vaimonsa tila on vakaa. Tolokonnikova vietiin vankisairaalaan kaksi päivää sitten. Hän aloitti syömälakon viime viikon maanantaina protestoidakseen vankilaoloja vastaan. Hän kuvaa työoloja orjuudeksi. Lisäksi hän kertoi, että sen jälkeen, kun hän valitti oloista, vankilanjohto uhkasi tappaa hänet.

Ilmoitus syömälakon loppumisesta tuli samana päivänä, kun Venäjän valtiollinen ihmisoikeusneuvosto julkaisi raporttinsa. Siinä vahvistetaan, että työolot vankilassa ovat Tolokonnikovan kuvailemien kaltaiset. Neuvoston jäsenet vierailivat vankilassa viime viikolla. Sen jäsenet eivät kuitenkaan tue Tolokonnikovan toivetta siirtää tämä toiseen vankilaan. Se ehdottaa, että Tolokonnikova siirrettäisiin nykyisessä vankilassaan toiseen osaan. He eivät myöskään löytäneet riittävästi perusteita aloittaa tutkinta vankilan henkilökunnan toimista.

Tolokonnikova pysynee sairaalassa lähiviikot. Verzilovin mukaan Tolokonnikova suostuu palaamaan samaan vankilaan, vain jos sen henkilökunnan toimia aletaan tutkia. Hänen on määrä päästä vapaaksi maaliskuussa.

Tolokonnikova ja toinen Pussy Riotin jäsen Marija Aljohina tuomittiin viime vuoden elokuussa kahden vuoden vankeuteen. Perustelu oli uskonrauhaa rikkonut huliganismi. Pussy Riot esitti ortodoksikirkossa Moskovassa punkrukoukseksi kutsumansa performanssin, jossa arvosteltiin silloista pääministeriä, nykyistä presidenttiä Vladimir Putinia.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi