1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltain hallinnon sulku sulki hautausmaita Euroopassa

Esimerkiksi Ranskassa matkailuyrittäjät pelkäävät mahdollisesti pitkäksi venyvällä sululla olevan vaikutuksia liiketoimiin. Muun muassa Normandian maihinnousussa surmansa saaneiden sotilaiden viimeisen leposijan näkeminen houkuttaa matkailijoita. Nyt hautausmaat ovat kiinni Yhdysvaltain julkisen sektorin sulun vuoksi.

Ulkomaat

Yhdysvaltain hallinnon sulkeminen näkyy eri puolilla maailmaa. Yhdysvalloilla on parikymmentä ensimmäisen ja toisen maailmansodan sotilashautausmaata muun muassa Ranskassa, Belgiassa, Britanniassa, Italiassa ja Tunisiassa. Hautausmaiden portit ovat nyt kiinni, kun kaikki Yhdysvaltain julkisen sektorin ei-välttämätön toiminta on keskeytetty. Matkailijat pääsevät hautausmaille jälleen, kun Yhdysvaltain kongressi löytää budjettisovun.

Matkailuyrittäjät muun muassa Ranskassa ovat huolestuneita tilanteesta. Yli 9 000 Normandian maihinnousussa surmansa saanutta sotilasta haudattiin Colleville-sur-Meriin. Hautausmaalla käy vuosittain yli miljoona vierailijaa.

- Tänään tiistaina täällä oli ihmisiä, he eivät tienneet, että hautausmaa on suljettu. Jopa oppaat toivat ryhmiä paikalle, nimettömänä pysyttelevä paikallinen ravintoloitsija kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Hän arvioi, että jos sulku jatkuu kauan, sillä on vakavia vaikutuksia alueen matkailuyrittäjille.

Yhdysvaltain julkisen sektorin sulkeminen tarkoittaa pakkolomaa sadoilletuhansille työntekijöille. Maa oli vastaavassa tilanteessa viimeksi 17 vuotta sitten. Kongressin on päästävä sopuun budjetista, ennen kuin julkinen sektori voi taas toimia tavalliseen tapaan.

Lue seuraavaksi