Brasilian intiaanit osoittavat mieltään maa-alueidensa puolesta

Alkuperäisheimot ovat aloittaneet viikon kestävät mielenosoitukset, joissa he vaativat alueidensa rajaamista.

Ulkomaat

Brasilian alkuperäisheimot vaativat maaoikeuksiensa kunnioittamista.

Noin 500 mielenosoittajan joukko kokoontui tiistaina pääkaupungin Brasilian kongressitalon eteen rauhanomaisiin protesteihin. Niihin osallistui myös aktivisteja sekä kapinallisten afrikkalaisorjien jälkeläisiä.

Monien kasvot ja vartalot oli maalattu ja he kantoivat keihäitä sekä jousia.

Mielenosoittajat ovat myös perustaneet leirejä kaupunkeihin ja rakentaneet sulkuja moottoriteille.

Heimojen edustajat vastustavat lakeja, jotka antaisivat soijaviljelijöille ja karjatilallisille nykyistä suuremmat oikeudet heidän maihinsa.

Brasilian alkuperäisväestö edustaa noin prosenttia koko väestöstä, ja sille kuuluu noin 12 prosenttia maa-alueista. Vastaavasti varakkaat karjatilalliset edustavat niin ikään prosenttia väestöstä, mutta omistavat noin 45 prosenttia maa-alueista.

- Jos Brasilialla on tänä päivänä peruselintarvikkeita, se johtuu siitä, että intiaanit ja mustat säilyttivät ne, sanoi maaseudun Quilombo-yhteisöjen edustaja Nubia de Souza.

Quilombot ovat karanneiden mustien orjien perustamia asutuksia, joita on eri puolilla maata noin 3 000.

Mielenosoittajat tapasivat Brasilian lainsäätäjiä, mutta poistuivat tapaamisista tyytymättöminä, kertoo uutistoimisto AFP.

Maa-alueita koskevissa riidoissa sai Brasilian katolisen kirkon mukaan viime vuonna surmansa noin 50 alkuperäiskansan jäsentä.

Lähteet: AP, AFP