1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuopio aikoo lakkauttaa kouluja, kirjastoja ja leirikeskuksia

Kuopion kaupunki suunnittelee kuuden koulun, kolmen kirjaston ja kahden leirikeskuksen lakkautusta seuraavien vuosien aikana. Lakkautuksilla kaupunki hakee säästöjä nopeasti heikentyneeseen taloudelliseen tilanteeseen. Kuopion kuluvan vuoden alijäämän arvioidaan olevan jopa 15 miljoonaa euroa.

Kotimaan uutiset
Kemppaanmäen koulu Syvänniemellä.
Keijo Salokangas / Yle

Kuopion kaupunki on lakkauttamassa parin vuoden sisällä kuusi koulua. Lakkautukset koskevat yli 400 oppilasta. Kaupunki valmistelee ensi vuodelle Kemppaanmäen, Kettulan ja Pitkälahden koulujen lakkautusta.

Vuodelle 2015 puolestaan suunnitellaan Länsirannan koulujen eli Hirvilahden, Rytkyn ja Kaislastenlahden koulujen yhdistämistä.

- Kymmenen vuoden aikana on perattu kouluverkkoa aika tarkkaan ja tässä ei kovin paljon vaihtoehtoja ole olemassa. Näille kouluille on kuitenkin sellaiset koulut naapureissa, joihin oppilaat voidaan sijoittaa ja tilat ovat hyvät. Henkilökohtaisesti näen, että nämä ovat perusteltuja ehdotuksia, koska vastaavan säästön aikaansaaminen vaikka juustohöylämenetelmällä on mahdoton tehtävä ja toteutuessaan rapauttaisi opetusta kaikissa kouluissa, sanoo Kuopion perusopetusjohtaja Kari Raninen.

Oppilaita sijoitetaan lähikouluihin

Oppilaat on tarkoitus sijoittaa jatkossa lähimpiin kouluihin.

Kemppaanmäen koulu suljettaisiin huonon kunnon vuoksi ja oppilaiden lähikouluksi osoitettaisiin Karttulanlahden koulu tai Pihkainmäen koulu. Kuljetuskustannukset lisääntyisivät noin 25 000 euroa. Henkilöstö sijoittuisi muihin Kuopion kouluihin.

Suunnitelma tarkoittaa sitä, että Kuopio on luopumassa Syvänniemen uuden alakoulun rakentamisesta. Kuopion kaupunginvaltuusto päätti kaksi vuotta sitten, että Kemppaanmäen koulun tilalle rakennetaan Syvänniemelle uusi alakoulu. Päätös oli tuolloin kytketty koko kouluverkkoratkaisun hyväksymiseen. Valtuuston äänet menivät äänestyksessä tasan 32 - 32 ja puheenjohtaja Markku Rossin (kesk.) äänellä päätökseksi tuli uuden koulun rakentaminen Syvänniemelle.

Kettulan koulun oppilaiden lähikouluksi osoitettaisiin Puijonsarven koulu tai Kalevalan koulu. Kuljetuskustannukset lisääntyisivät 1.-2. luokan oppilaiden osalta noin 10 000 euroa. Henkilöstö siirtyisi uusiin lähikouluihin tai sijoittuisi muihin Kuopion kouluihin.

Pitkälahden koulun oppilaiden lähikouluksi osoitettaisiin Pyörön koulu. Oppilaat mahtuvat osittain koulussa olemassa oleviin ryhmiin. Kuljetuskustannukset lisääntyisivät 1-2. luokan oppilaiden osalta noin 1500 euroa. Henkilöstö siirtyisi uuteen lähikouluun tai sijoittuisi muihin Kuopion kouluihin.

Lakkautusten jälkeen Kuopioon jäisi 34 koulua. Raninen lupaa, että kaikki oppilaat saadaan kouluihin mahtumaan.

- Kyllähän se on vähän tiiviimpää, mutta kyllä oppilaat kouluihin mahtuvat.

Lähikirjastoja ja leirikeskuksia kiinni

Kuopion kaupunki suunnittelee myös kolmen kirjaston ja kahden leirikeskuksen lakkautusta. Särkiniemen ja Kettulan lähikirjastot suljettaisiin kesällä 2014 ja Jynkän lähikirjasto myöhemmin. Jynkän kirjaston on tarkoitus palvella Pyörön kirjaston tukena sen aikaa, kun Pyörön kirjaston tilat järjestyvät. Kirjastoja korvaisivat lähialueiden muut kirjastot sekä kirjastoautot. Henkilöstö siirtyisi kirjastolaitoksien sisällä muihin tehtäviin.

Ensi kesäksi suunnitellaan myös Haminalahden ja Tikkalansaaren leirikeskuksista luopumista. Leirikeskustoiminta on tarkoitus järjestää jatkossa muun muassa kouluissa. Leirikeskuksista luopuminen ei aiheuta henkilöstösäästöjä.

Kuopion kaupungin viime vuoden tilinpäätös oli 6,8 miljoonaa euroa alijäämäinen. Ennusteen mukaan kaupungin kuluvan vuoden alijäämä tulee olemaan lähes 15 miljoonaa euroa. Kaupunki hakee lakkautuksilla 1,5 miljoonan euron säästöjä vuositasolla.

Lue seuraavaksi