Heinämammutti toivottaa tervetulleeksi Honkavaaralle

Honkavaara on kylä jonka ohi hurauttaa autolla helposti jos matkaa tekee nasta laudassa. Honkavaaran kylää halkoo kuutostie, mutta kylällä on sen verran näkyvät maamerkit, että sen kyllä huomaa jos ympärilleen katselee.

kylät
Vanha 1850-luvun pihapiiri Joensuussa Honkavaaran kylässä
Matti Eskelinen

Honkavaara-Rekivaaran seudulla asuu noin 300 ihmistä. Tänä päivänä on melko harvinaista, että omalla kylällä toimii koulu, mutta honkavaaralaisten ja rekivaaralaisten ilona sellainen on. Koulua modernissa, vuonna 2001 valmistuneessa Rekivaaran kyläkoulussa käy 61 lasta. Se on yksi tämän kylä vetovoimaa lisäävistä tekijöitä. Toinen on epäilemättä Honkavaaran sijainti.

Kuntaliitoksen myötä osaksi Joensuuta tullut Honkavaaran kylä jää kuutostien halkomaksi. Kylälle ajelee Joensuusta vajaassa puolessa tunnissa, sillä matkaa on vain 25 kilometriä. Hammaslahden taajama on 5 kilometrin päässä ja Kiihtelysvaara löytyy 17 kilometrin päästä.

Autolijoiden näkökulmasta Honkavaaran tunnetuimmat maamerkit ovat Honkavaaran perinnepiha, Sinisen tien tsasouna sekä pihan edustalla seisova heinämammutti ja tien toisellapuolella oleva Gulf -huoltamo.

Mummolasta syntyi juhlapalveluyritys

Honkavaaran perinnepiha on historiansa aikana nähnyt monta omistajasukua. Tällä hetkellä tilaa emännöi Tarja Lehikoinen, jonka aikana perinnepihaa on korjattu urakalla.

- Pihapiiri on rakennettu 1800-luvun puolivälissä ja tässä on kuusi rakennusta puoliympyrässä. Nämä vanhat rakennukset vaativat työtä ja huoltoa, ne eivät oikeastaan ikinä ole valmiita, tuumailee Lehikoinen, joka otti ja alkoi kunnostaa ränsistyneeksi päässyttä mummolaansa vuonna 1997.

Lehikoinen saapui kotiseudulleen maailmalta ja alkoi tuumailla josko vanhaan pihapiiriin saisi käynnisteltyä jonkinlaista yritystoimintaa. Juhlapalveluyritystä Tarja Lehikoinen on pyörittänyt 15 vuotta.

Rukoushuone kuutostien kulkijoille

Perinnepihan läheisyydessä sijaitsee Sinisen tien tsasouna, joka kohosi osin lahjoitusvaroin ja osin talkoilla vuonna 2001.

- Siinä vuosituhannen vaihteessa ponnistettiin kolme vuotta ja vuonna 2001 tämä tsasouna vihittiin käyttöön. Meillä oli täällä silloin isot juhlat, muistelee tsasounan isännöitsijä Paavo Ryhänen kyläläisten yhteistä suurta ponnistusta.

Tsasouna on pieni ja kodikas rukoushuone, joita on ollut pitkin Karjalaa jo hyvin kauan, kuvailee Ryhänen. Tsasounia syntyi seurakuntien laitamille syrjäisten seutujen ortodoksisten asukkaitten käyttöön hetkipalveluksien pitopaikaksi.

Sinisen tien tsasouna haluttiin rakentaa kuutostien varteen, koska samoilla seuduilla oli aikoinaan pieni rukoushuone.

- 400 vuotta sitten tuossa mäen alla, muutaman kilometrin päässä oli entinen Sintson tsasouna, joka tuhoutui. Kun sattui niin, että Hammaslahden Tiistaiseuralla ei ollut vakituista kokoontumispaikkaa, niin kävi niin että höyrähdettiin tekemään uutta.

Supasta teatteriareenaksi

Honkavaaran perinnepihan rakennusten takaa löytyy luontainen suppa, joka on kuin tehty teatteria varten. Kun Honkavaaran seudun kyläyhdistys alkoi puuhata kylälle omaa teatteria, koko kylä innostui asiasta. Vuosien saatossa supan ympärille on kohonnut 350 -paikkainen katettu katsomo Teatterireelle.

Vanhat rakennukset vaativat työtä ja huoltoa, ne eivät oikeastaan ikinä ole valmiita.

Tarja Lehikoinen

Sekä katsomo että erilaiset piharakennukset on rakennettu kyläyhdistyksen voimin.

- Viime kesänä saimme viimein loppuun rakennuksen, jossa on vessa ja varasto. Meillä on myös kyläyhdistyksen kahvila ja tietenkin se suuri ylpeys eli yli 300 hengelle katettu katsomo, luettelee Tarja Lehikoinen.

Teatterireki harjoittelee kesäteatteriesityksen lisäksi esityksen jo perinteeksi muodostuneeseen joulunavaukseen. Tänä vuonna joulunavaus järjestetään 9. kertaa itsenäisyyspäivän aattona eli 5. joulukuuta. Ainoastaan yhden kerran nähtävä esitys on kerännyt joka vuosi satoja katsojia, viime vuonna esitystä seurasi noin 400 katsojaa, muistelee teatterissa aikoinaan mukana ollut Tarja Lehikoinen.

- Minä kyllä tykkäisin teatterin tekemisestä, se on hirmu kiva harrastus jos vain aikaa riittää. Tulevaan joulunavaukseen en ehdi, kun sille päivälle on varattu pikkujoulu.

Joulunavauksen jälkeen on aika kohdistaa katse kohti ensi kesää. Kesän suunnitelmat ovat jo selvillä ja Teatterireki tulee esittämään näytelmän, joka pohjautuu Timo Parvelan kirjaan Ella ja Paterock. Luvassa on siis tuttuun tapaan teatteria koko perheelle.