Jenni Haukio: Haen runoudesta lohtua tai empatiaa

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön puoliso Jenni Haukio kertoi Aamu-tv:n haastattelussa ahmineensa vuosikausia lähes kaiken Suomessa julkaistun runouden. Nykyiset tehtävät eivät tätä enää salli, mutta Haukio lukee silti monipuolisesti.

kulttuuri
Jenni Haukio
Jenni Haukio toimii Turun kansainvälisten kirjamessujen ohjelmapäällikkönä. Nykyinen asema presidentin puolisona haukkaa aikaa myös kirjallisuuden harrastamiselta, mutta oma uusi runokokoelma on kuitenkin tekeillä. Nadja Nowakin ja Seppo Puttosen haastattelussa Haukio paljastaa, miksi runot ovat hänen intohimonsa.

Ennen presidentin puoliso Jenni Haukio saattoi valita ihan vapaasti, mitä lukee. Nykyisessä työssään Turun kansainvälisten kirjamessujen ohjelmapäällikkönä hänen pitää lukea sellaistakin kirjallisuutta, jota ei ei itse valitsisi yöpöydälleen.

Jos mietin, mitä itse haen runoudelta, voi se olla lohtua tai empatiaa.

- Työ edellyttää sitä, että pitää lukea hyvin monialaisesti eri tyylilajeja, että pysyy kartalla, mitä kirjallisuuden kentällä tapahtuu kotimaassa ja kansainvälisesti. Nyt kun toimin ohjelmapäällikkönä, en voi valita lukemista yhtä itsekkäästi kuin aikaisemmin. Luen paljon kotimaista proosaa, runoutta ja käännöskirjallisuutta. Tosi laveasti.

Haukion mukaan hän ahmi vuosikausia lähes kaiken, mitä kotimaisessa runoudessa julkaistiin.

- Jos mietin sitä, mitä itse haen runoudelta, se voi olla lohtua tai empatiaa. Se voi olla vastaväitettä omalle ajattelulle. Se voi olla uhon tai vimman aikaansaamista. Se voi olla älyllistä itsensä haastamista, dialogia yhteiskunnan kanssa, Haukio sanoo.

- Runous on valtavan upeaa siinä, mitä se antaa lukijalle.

Haukion mukaan runouden hyvä puoli on siinä, että runoteokseen voi tarttua vuosien jälkeen yhä uudelleen ja uudelleen. Romaaneja ei välttämättä tule luettua useita kertoja uudelleen.

- Harvoin tartun rajuun tai väkivaltaiseen kirjallisuuteen, Haukio kertoo.