Venäjä-asiantuntija: Suomalaisaktivisti Sini Saarelan tilanne huolestuttava

Aleksanteri-instituutin johtajan Markku Kivisen mukaan Venäjän rikoslainsäädäntö ja tuomiot ovat kovia, ja aktivistien operaatio saatetaan nähdä iskuna Venäjää vastaan. Kivisen mukaan suomalaispoliitikkojen kannattaisi käyttää diplomatiaa Sini Saarelan tapauksen hoidossa, koska julkinen kommentointi voi ärsyttää Venäjää ja kääntyä itseään vastaan.

Kotimaa
Aleksanteri-instituutin asiantuntija Markku Kivinen.
Aleksanteri-instituutin asiantuntija Markku Kivinen.Mikko Stig / Lehtikuva

Venäjä-tutkija ja Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen pitää suomalaisen Greenpeace-aktivistin Sini Saarelan tilannetta huolestuttavana.

Saarelalle luetaan syyte tänään tai huomenna murmanskilaisessa tuomioistuimessa. Uutistoimisto Interfaxin mukaan häntä tullaan syyttämään merirosvoudesta, josta voidaan määrätä 15 vuoden vankeustuomio.

- Venäjällä on kova rikoslainsäädäntö, ja tuomiot voivat olla yllättävän kovia. Tilanne on aika huolestuttava, Kivinen sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Gazprom merkittävä vaikuttaja Venäjällä

Greepeacen aktivistit pyrkivät toissa viikolla öljy-yhtiö Gazpromin öljylautalle osoittamaan mieltään arktisten alueiden öljynporausta vastaan. Operaatiota saatetaan Venäjällä pitää iskuna Venäjän ydinasioihin, koska Gazprom on suuri valtiollinen energiayhtiö.

- Yli puolet valtion tuloista tulee energiasektorilta, ja Gazprom on merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja. Venäjällä keskeinen rikoslain peruste on yhteiskuntavaarallisuus.

Kivisen mukaan on kuitenkin vaikea arvioida, kokeeko Venäjä operaation valtiota vastaan suunnattuna tekona. Myönteinen merkki on, että presidentti Vladimir Putin on sanonut, että kyse ei ole merirosvoudesta.

- Se antaa viranomaisille mahdollisuuden pehmeämpään tulkintaan. Lisäksi Greenpeace on aiemminkin toiminut Venäjällä, ja tapaukset on sivuutettu kevyesti.

Suomalaispoliitikkojen kommentit voivat ärsyttää

Suomalaiset poliitikot, kuten ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.), kehitysyhteistyöministeri Heidi Hautala (vihr.) ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö ovat kommentoineet Saarelan tapausta julkisesti.

Kivisen mukaan valtionjohdon kannanotot voivat väärässä vaiheessa esitettyinä olla vahingollista, sillä Venäjä voi Kivisen mukaan kokea kommentoinnin häiritsevänä ja ärsyttävänä. Siksi Suomen kannattaisi käyttää asian hoidossa diplomaattista tietä, jos se on mahdollista.

- Voimakkaita vetoomuksia ja sympatian osoituksia kannattaa käyttää, kun käy ilmi, mitä on tulossa.