Lihaton lokakuu ei nappaa kaikkia - "Ihminen on omnivori eläin"

Yle TV2:n Docventures-ohjelmasta alkunsa saanut "Lihaton lokakuu" herätti nettikeskustelijat. Kun Suora linja kysyi eilen "Miksi syöt lihaa?", alkoi vääntö lihan syönnin tarpeellisuudesta. Moni pitää lihaa itsestään selvänä ja viittaa "Lihatonta lokakuuta" kintaalla.

Lukijoiden kanssa syntynyttä
Lihaa kaupan lihatiskillä.
Yle

Docventuresista tuttu Riku Rantala on päättänyt olla kuukauden syömättä lihaa. Hän haastoi mukaan myös suomalaiset.

Yle Uutiset kertoi tiistaina, että Rantala on saanut tuekseen jo 25 000 suomalaista. Vaikka tempaus on ottanut lentävän lähdön, kaikkia lihatempaus ei innosta. Suora linja kysyi asiaa lukijoilta. Näin he vastasivat.

- Syön lihaa koska liha on hyvää ja terveellistä, toteaa MKI.

- Lihaton lokakuu? Ei varmasti kiinnosta. Hirvenmetsästyskausi on juuri alkanut, perustelee Hirveä pataan.

Nimimerkki Mies ei myöskään ymmärrä, miksi lihaa ei saisi syödä.

- Miksi en söisi lihaa? Mielummin suomalaista lihaa kuin jotain soija tai muita korvikkeita ulkomailta.

Samaa mieltä on Ceterum Censeio.

- Siinähän nimimerkki "mies" sanoi sen lyhyesti ja ytimekkäästi. Minä olen aivan samaa mieltä. Ihminen on sekaravintoinen eläin ja liha on hyvää. Jos lihan jättää pois ruokavaliosta, siitä luontevasti saatava valkuainen, vitamiinit ja mineraalit täytyy korvata erilaisilla kikkailuilla.

- Syön lihaa, koska biologisesti katsoen ihminen on omnivori eläin, siis kaikkiruokainen. Meidän biologinen rakenteemme (mm. suoliston pituus) osoittaa, että meidät on tarkoitettu kaikkiruokaisiksi. Lisäksi minua ärsyttää suunnattomasti tämä nykyinen maailmanparannus- ja syyllistämiskulttuuri ja halu muutta ja muokata ihmistä uuteen muotoon, tyhjentää Lissu.

Vaimo sai taas syömään lihaa

Osa keskustelijoista muistuttaa, että ei lihan maku mitenkään ainutlaatuinen ole, jos sitä maun vuoksi syö. Näin nimimerkki S. Piira.

- Tulin äsken kaupasta ja kassissani oli metwustin makuista kasvismakkaraa eli siinä ei ole lihaa lainkaan, mutta maku on sama kuin lihallisessa metwurstissa. Kasvisruokavalikoima on suuri, ja sieltä löytää yllättäviäkin herkkuja. Pakastealtaat ovat suorastaan kasvisruokailijan aarrearkku, ja itse tongin pää pakkasessa tänäänkin kasvispihvejä ja muita tuotteita.

Samaa mieltä on nimimerkki Kasvisruokavinkkejä.

- Juuri laitoin kotimaista hernerouhetta hetkeksi veteen turpoamaan ja kohta paistan tulisia pihvejä. Myös kidneypavuista voi tehdä pannulla hyviä pyöryköitä tai pihvejä.

Osan mielestä kasviruoalla taiteilu on liian työlästä. Näin eräs, joka on vuosien kasvisdieetin jälkeen alkanut taas syödä lihaa.

- Olin kymmenen vuotta (lakto-ovo) kasvissyöjä, mutta nykyisen vaimoni löydettyäni aloin syömään lihaa pikkuhiljaa. Nyt pari vuotta lihaa syötyäni en kadu mitään; ravintolavalikoima on moninkertaistunut, ja matkustaminen ja ennen kaikkea ruokailu ulkomailla on paljon helpompaa, kertoo Ei kiinnosta.

Maailman nälkäkriisi loppuisi

Osa näkee lihan syönnin kestävyysongelmana. Lihaa ei pitäisi syödä, ei niinkään itsensä, vaan maailman hyvinvoinnin vuoksi. Näin opiskelija.

- Nykyinen tehotuotanto on etenkin ympäristön kannalta kestämätöntä, ja sen tajuaa jokainen, joka tekee kotiläksynsä. Itsekin syön lihaa, mutta hyvin harvoin. Aina hyvälaatuista, lähellä pientiloilla tuotettua tai riistaa. Monipuolinen ruokavalio on mahdollista koostaa ilman eläinproteiineja.

- Me länsimaalaiset syömme liikaa lihaa ja se on fakta. Jos VÄHENTÄISIMME (huom. ei tarvitse lopettaa) lihan kulutusta, jäisi viljelypinta-alaa (joka nyt kuluu pihvieläinten rehun tuottamiseen) kasvisruuan viljelyyn. Maailman nälkäkriisi loppuisi näin yksinkertaisilla päätöksillä, sanoo Grrr.

Hölmö kuukausi ei usko, että kuukauden tempauksella voidaan muuttaa ihmisten käyttäytymistä. Näin hän näkemyksensä perustelee.

- Kuukauden lihattomuus äkkipäätä kuulostaa enemmänkin samalta kuin ihmedieetit, kuinka moni niilläkin on saanut aikaan pysyviä tuloksia, plus kuka kuukauden äkillistä lihattomuutta jaksaa noudattaa jos ei ole aiempaa kokemusta kasvisten monipuolisesta syömisestä.

Keskustelu "Lihattomasta lokakuusta" jatkuu edelleen Suoran linjan sivuilla. Myös A-studio: Stream jatkaa aihetta lähetyksessään perjantaina TV1:ssä klo 21.