1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

EKP pitää ohjauskoron 0,5 prosentissa

Korosta päätettiin samaan aikaan, kun Italiaa koettelee poliittinen kriisi, euroalueen elpyminen laahaa, inflaatio on selvästi hidastunut ja markkinakorkoja heiluttaa Yhdysvaltain rahapolitiikka.

Euroopan keskuspankki pitää ohjauskorkonsa ennallaan historiallisen alhaisessa 0,5 prosentissa.

EKP:n ohjauskorko on pysynyt tällä tasolla toukokuusta.

Euromaiden talous on kehittynyt hyvin samoilla urilla kuin EKP:ssa oli odotettukin – yhteisvaluutta-alue elpyy kömpien. Inflaatio on hidastunut matalimmilleen kolmeen ja puoleen vuoteen ja sallii EKP:n harjoittaa höllää rahapolitiikkaa.

Markkinakorot nousivat kesällä Yhdysvaltain vihjailtua, että se vetäytyisi elvytystoimista. Syyskuussa keskuspankki Fed kuitenkin rauhoitti tilannetta ja EKP:ta kertomalla jatkavansa lainanosto-ohjelmaa.

Oma roolinsa on Italian kriisillä. Heikoissa kantimissa oleva hallitus saattaa kaatuessaan aiheuttaa uudet vaalit, mutta julkisesti EKP ei maakohtaisiin poliittisiin vääntöihin puutu.

Italian kriisiä lievittivät keskiviikkona Silvio Berlusconin lupaukset siitä, että hänen PDL-puolueensa tukee hallitusta lähestyvässä luottamusäänestyksessä. Tieto sai Italian pörssin nousuun.